ISKRA

Τρίτη12 Δεκ 2017
Text size
 • Μεγένθυση μεγέθους font
 • Κανονικό μέγεθος font
 • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΟΛΟΤΟΦ – ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ: ΚΥΛΗΣΑΝ ΟΙ ΓΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΟΛΟΤΟΦ – ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ: ΚΥΛΗΣΑΝ ΟΙ ΓΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

(Πεμ. 25/8/16 – 10:50)               

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*  

Παρατήρηση 1η: Ο φασισμός γεννιέται μέσα στους υπονόμους του συστήματος της καπιταλιστικής αγριότητας, της εκμετάλλευσης, της σήψης, της διαφθοράς. Ειδικά, δε, σε συνθήκες κρίσης αυτού του συστήματος, του καπιταλιστικού συστήματος, ο φασισμός γιγαντώνεται και αξιοποιείται από τις κυρίαρχες οικονομικές ελίτ ώστε να διατηρήσουν την κυριαρχία τους με μοχλό τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Παρατήρηση 2η: Ανάλογα με το μέγεθος της κρίσης ορίζονται και οι ανάγκες της οικονομικής ολιγαρχίας. Για να τσακίσει τις αντιστάσεις ή για να ξεστρατίσει την οργή που προκαλεί η πολιτική της, με την οποία μετακυλύει τα βάρη της κρίσης στο λαό, ο φασισμός αξιοποιείται είτε ως επικουρικός παρακρατικός μηχανισμός της εξουσίας της, είτε ακόμα και ως επίσημη μορφή πολιτικής διαχείρισης των υποθέσεών της.

 • Αυτό συνέβη το 1919 στην Ιταλία όταν ο μεγιστάνας Ανιέλι έπαιρνε από το χεράκι τον Μουσολίνι και τον παρουσίαζε στους βιομηχάνους, στην έδρα του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Ιταλίας, ως τον πιστότερο υπηρέτη της τάξης τους.

   

 • Αυτό συνέβη όταν συγκροτούνταν τάγματα εφόδου χρηματοδοτούμενα από εργοστασιάρχες και  χτυπούσαν εργάτες και απεργίες, όπως γινόταν το 1920 στην Ιταλία από τους μελανοχίτωνες.

 • Αυτό συνέβη όταν ο βασιλιάς Βιτόριο Εμμανουέλε έπαιρνε  υπό την αγκάλη του τον «Ντούτσε» και τον διόριζε πρωθυπουργό το 1922.

 • Αυτό συνέβη στη Γερμανία με τον Χίτλερ να κάνει πραξικόπημα το 1923 και δέκα χρόνια αργότερα οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι να τον διορίζουν καγκελάριο.

Παρατήρηση 3η: Ο φασισμός είναι – μεταξύ άλλων – η μορφή πολιτικής διαχείρισης των υποθέσεων της ολιγαρχίας που, πίσω από το «φιλολαϊκό» προσωπείο που χρησιμοποιεί για να αποκτήσει κοινωνική βάση, εκείνο που πραγματικά εγγυάται μέσα από την θηριωδία και την κτηνωδία των μεθόδων της είναι ότι τίθεται «το  κράτος στην υπηρεσία του ιδιωτικού κεφαλαίου», όπως ακριβώς το υποσχέθηκε ο Χίτλερ στη Λέσχη των Γερμανών Βιομηχάνων του Ντίσελντορφ το 1933.

Φυσικά όταν απειλείται η εξουσία της άρχουσας τάξης ή σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας αυτής της εξουσίας, οι ελίτ δεν αναμένουν πότε ο φασισμός θα αποκτήσει κοινωνικό έρεισμα για να τον αξιοποιήσουν. Τον επιβάλλουν «από τα πάνω» με φωτιά και σίδερο: Αυτό συνέβη το 1973 στη Χιλή, το 1936 στην Ισπανία, το 1936 και το 1967 στην Ελλάδα.

Παρατήρηση 4η: Η ΕΕ που … απεχθάνεται τους «ολοκληρωτισμούς», που οι πολυεθνικές της είναι βουτηγμένες στο αίμα των λαών από την εποχή της αγαστής συνεργασίας τους με το ναζιστικό καθεστώς των Νταχάου και των Αουσβιτς (http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/180010,Kati-leipei-apo-to-kadro.html), είναι αυτή που

α) μόνο από το 2014 και μετά έχει χρηματοδοτήσει με 2 εκ. ευρώ φασίστες και νεοναζί σε όλη την Ευρώπη (http://expo.se/2016/over-two-million-euros-in-eu-subsidies-granted-to-fascists_7074.html),

β) έχει στηρίξει και στηρίζει τους νεοναζί της Ουκρανίας με τους οποίους έχει προωθήσει και συμφωνία σύνδεσης,

γ) παρακολουθεί τις κυβερνήσεις κρατών – μελών της (πχ Βαλτικές χώρες) να ηρωοποιούν τους ναζί και τους δοσίλογους συνεργάτες τους της περιόδου της Κατοχής,

δ) έχει στρώσει το έδαφος για την ενίσχυση της ακροδεξιάς από την Λεπέν στη Γαλλία μέχρι τους Ουρμπάν στην Ουγγαρία κι από Αυστρία μέχρι Ολλανδία, Σουηδία και Γερμανία.

Παρατήρηση 5η: Μετά το αντικομμουνιστικό Μνημόνιο της ΕΕ στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ήρθε το 2008 το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου – χωρίς περιστροφές – ομολογείτο ο βαθύτερος λόγος της αντικομμουνιστικής υστερίας των «κεφαλών» της ΕΕ:

Ο κομμουνισμός, λέει η ΕΕ,  είναι «έγκλημα». Και τα «εγκλήματά του», εξηγούσε το Μνημόνιο στο εισηγητικό του μέρος, είναι απότοκο «της θεωρίας της πάλης των τάξεων»!

Η πάλη των τάξεων, λοιπόν… Αυτή είναι που πρέπει να «καταργηθεί». Που «δεν κολλάει» με την εποχή της «συναίνεσης», του «διαλόγου», της «κοινωνικής ειρήνης», του «δεν υπάρχει εναλλακτική» και της «συναδέλφωσης» μεταξύ κεφαλαιοκρατών και εργατών, με τους δεύτερους, τους εργάτες, να πληρώνουν, και όταν υπάρχει ανάκαμψη, και όταν υπάρχει κρίση.

Αφού, όμως, η πάλη των τάξεων δε γίνεται να «καταργηθεί» μέσω διαταγμάτων, θα πρέπει να συκοφαντηθεί, να ελεεινολογηθεί, να προβοκαριστεί, να στιγματιστεί και όπου είναι δυνατόν να ποινικοποιηθεί η δράση των κομμουνιστών. Εκείνων, δηλαδή,

α) που δεν υποκλίνονται στο αμετάκλητο της αστικής κοινωνίας, καθώς «η ιστορία όλων των κοινωνιών που υπήρξαν μέχρι σήμερα είναι η ιστορία των ταξικών αγώνων», που πρωτοστατούν στην «οργάνωση των προλετάριων σε τάξη και συνακόλουθα σε πολιτικό κόμμα»,

β) που διακηρύσσουν ότι σκοπός τους είναι «η ανατροπή της αστικής κυριαρχίας, η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο», με στόχο την κατάργηση όλων των τάξεων και τη μετάβαση σε μια μη εκμεταλλευτική, αταξική κοινωνία, όπου «στη θέση της παλιάς αστικής κοινωνίας, με τις τάξεις και τις ταξικές της αντιθέσεις, θα έχουμε μια ένωση, μέσα στην οποία η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός θα είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων»(«Κομμουνιστικό Μανιφέστο»).

Παρατήρηση 6η: Είναι προφανές ότι αυτή η προοπτική, της απελευθέρωσης του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, δεν …συμφέρει όσους κατέχουν τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης. Κι αφού δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν σε επίπεδο ιδεών με τους κομμουνιστές, κατασκευάζουν την «ιστορία» στα μέτρα τους, έτσι ώστε να φαίνεται πως πίσω από τις κομμουνιστικές ιδέες υπάρχει κάτι το «εγκληματογόνο» και η απόδειξη περί τούτου είναι οι «εγκληματικές» πράξεις του κομμουνιστικού «ολοκληρωτισμού» που είναι συνώνυμος του… ναζισμού.

Παρατήρηση 7η: Κάθε συκοφαντία που διεκδικεί να παρουσιάζεται αληθοφανής έχει ανάγκη την παραχάραξη. Έτσι φτάσαμε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου στο πλαίσιο αυτού του (αντι)ιστορικού «κόψε – ράψε», αποφασίστηκε «να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης» κατά του κομμουνισμού και του ναζισμού. Γιατί, όμως, η 23η Αυγούστου; Επειδή αυτήν την ημερομηνία, στις 23 Αυγούστου 1939, υπογράφτηκε το «σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ». Να, επομένως, τα «ντοκουμέντα» της «σύμπλευσης» κομμουνισμού – ναζισμού. Μέχρι και σύμφωνο μη επίθεσης υπέγραψαν!

***

Ας έρθουμε τώρα στο θέμα μας:

Την Τρίτη που μας πέρασε το ημερολόγιο έδειχνε 23 Αυγούστου. Σημαδιακή ημερομηνία, όπως ήδη αναφέραμε, αφού η καλή μας Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να την ανακηρύξει ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης» κατά του κομμουνισμού και του ναζισμού.

Αυτά – κομμουνισμός και ναζισμός – στην προπαγάνδα της πολιτισμένης Ευρώπης πάνε μαζί. Είναι… ταυτόσημα. Μπορούν να σας το βεβαιώσουν από την κυρία υπουργό Υγείας της Λιθουανίας (χώρα της ΕΕ στην οποία στήνονται μνημεία υπέρ των Ες – Ες) η οποία πέρσι τάχθηκε δημόσια υπέρ της ευθανασίας… των φτωχών μέχρι τους εγχώριους «Πρετεντέρηδες»

Το «σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ», λοιπόν. Εκεί, όπως λένε τα βαποράκια της ευρωενωσιακής γλίτσας, βρίσκονται τα «ντοκουμέντα» της «σύμπλευσης» κομμουνισμού – ναζισμού.

Ως εκ τούτου, φέτος όπως κάθε χρόνο, η 23η Αυγούστου αποτέλεσε ένα τρόπον τινά προσκλητήριο για κάθε φασίστα, κρυφοφασίστα, μισοφασίστα, Μπαλτακοφασίστα να λέει το μακρύ του και το κοντό του από κοινού με εκείνους τους «δημοκράτες» που η πολιτική τους γεννάει και θρέφει τους φασίστες

(σσ: Τώρα θα αναρωτηθείτε πως γίνεται στο αντικομμουνιστικό ντελίριο κάθε 23η Αυγούστου να συμμετέχουν και οι φασίστες. Εδώ, πια, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η βλακεία – πόσω μάλλον του φασίστα – είναι αθεράπευτη).

Συνεχίζουμε ξεκαθαρίζοντας ότι οι παρατηρήσεις που ακολουθούν δεν απευθύνονται στους κάθε λογής απογόνους του Γκαίμπελς καθώς με τους ενσυνείδητους παραχαράκτες της Ιστορίας δεν χωράει κανένας διάλογος.

Οι βρωμερές ενέργειες, όμως, αποτελούν ενίοτε και ευκαιρία για να θυμηθούμε και να αξιολογήσουμε καταστάσεις και πράγματα:

Πρώτον: Η παγκόσμια ιστοριογραφία – την οποία φυσικά δεν έγραψαν Σοβιετικοί ή κομμουνιστές – έχει αποφανθεί: Το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης (Μολότοφ – Ρίμπεντροπ) της 23 Αυγούστου 1939 αποτέλεσε κίνηση της ΕΣΣΔ που έσωσε την Ευρώπη από τη χιτλερική χολέρα και προέκυψε μόνο μετά την άρνηση Αγγλίας – Γαλλίας για την από κοινού με την ΕΣΣΔ αντιμετώπιση της Γερμανίας. Ήταν μια κίνηση που επέτρεψε στη Σοβιετική Ενωση (σε μια στιγμή που ήδη είχε δεχτεί στο Ανατολικό της μέτωπο την επίθεση των Ιαπώνων) να αναδιοργανώσει τον Κόκκινο Στρατό και την οικονομία της, ώστε να καταφέρει – όπως και έγινε – να συντρίψει την επερχόμενη χιτλερική επίθεση.

Δεύτερον: Ήταν η συμφωνία του Μονάχου, ένα χρόνο πριν (30 Σεπτέμβρη 1938) μεταξύ των Χίτλερ, Μουσολίνι, Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ, με την οποία Αγγλία και Γαλλία άνοιξαν το δρόμο για τη ναζιστική επιδρομή στην Ευρώπη. Εκεί ήταν που οι πρόγονοι των αντικομμουνιστών του «δημοκρατικού τόξου» προσέφεραν στρατηγικό πλεονέκτημα στον Χίτλερ, που, μέσω της κατάληψης της Τσεχοσλοβακίας δεν συνάντησε καμία άμυνα και κυρίως του προσέφεραν μια απομονωμένη ΕΣΣΔ έρμαιο – όπως ήλπιζαν – στις πολεμικές διαθέσεις του Γ’ Ράιχ.

Τρίτον: Είναι ενδεικτικό πως όταν η ΕΣΣΔ τάχθηκε κατά της Συμφωνίας του Μονάχου και προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία και στην Αγγλία έναντι της Γερμανίας, Λονδίνο και Παρίσι απέρριψαν τη σοβιετική βοήθεια. Έτσι, το Σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» (που υπεγράφη έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη συμφωνία του Μονάχου) ήταν το μοναδικό μέσο άμυνας που είχε απομείνει στη Σοβιετική Ένωση δεδομένων των συνθηκών. Εξασφάλισε στη χώρα 21 πολύτιμους μήνες προετοιμασίας, που κατόπιν αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι στην πολεμική της προεργασία ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης.

Τέταρτον: Οι «ιστορικοί» και οι πολιτικοί του αντικομμουνισμού πολύ θα ήθελαν οι Σοβιετικοί να έμεναν άπραγοι. Να άφηναν ανοιχτά τα περάσματα στις χιτλερικές ορδές τόσο από την Πολωνία και Λευκορωσία όσο και από την Φινλανδία. Έτσι:

α) Μιλούν (ποιοι; Οι ιμπεριαλιστές!)  για την «ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης κατά της Φινλανδίας» το 1939, αλλά: «Ξεχνούν» την άρνηση των Φινλανδών να ενισχυθούν από την ΕΣΣΔ τα φινλανδικά σύνορα στον ισθμό της Καρελίας, τα οποία είναι σε μια απόσταση μόλις 32 χλμ. από το Λένινγκραντ, με την πόλη δηλαδή να βρίσκεται εντός του βεληνεκούς του ναζιστικού πυροβολικού. «Ξεχνούν» την πρόταση της ΕΣΣΔ για τη σύναψη μιας σοβιετο-φινλανδικής συνθήκης αμοιβαίας βοήθειας. «Ξεχνούν»  την σοβιετική πρόταση η Φινλανδία να μισθώσει στη Σοβιετική Ένωση το λιμένα Hanko και το έδαφος που γειτονεύει με αυτό, να επιτρέψει να έχει μια σοβιετική φρουρά εκεί για την προστασία της ναυτικής βάσης με αντάλλαγμα από την ΕΣΣΔ την εκχώρηση στην Φινλανδία μιας έκτασης  5.529 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή πάνω από 2 φορές μεγαλύτερη περιοχή. «Ξεχνούν» ότι η Φινλανδία υπήρχε ως κράτος από το 1918, μόνο επειδή αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της οι Μπολσεβίκοι.  «Ξεχνούν» ότι η αντιδραστική κυβέρνηση της Φινλανδίας υποκινούμενη από τους ιμπεριαλιστές όχι μόνο απέρριψε το σοβιετικό σύμφωνο φιλίας αλλά επιδόθηκε και σε συνοριακές επιθέσεις ενάντια στην ΕΣΣΔ με συνέπεια το ξέσπασμα του σοβιετοφινλανδικού πολέμου (30 Νοέμβρη 1939).Και φυσικά «ξεχνούν» το ρόλο της Φινλανδίας με το μέρος των χιτλερικών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

β) Μιλούν για τον δήθεν «διαμελισμό» της Πολωνίας μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ, αλλά: «Ξεχνούν» πως όταν στις 17 Σεπτέμβρη 1939 πέρασε τα σοβιετοπολωνικά σύνορα ο Κόκκινος Στρατός για μπει φραγμός στις ορδές του Χίτλερ, η Πολωνία είχε ήδη συντριβεί από τους ναζί, πως ήδη ο Χίτλερ από την 1η Σεπτέμβρη – χωρίς καμία έμπρακτη αντίδραση από Αγγλογάλλους –  είχε καταλάβει την Πολωνία και όπως δήλωσε ο Μολότοφ «η πολωνική κυβέρνηση έχει πάψει να δίνει οποιοδήποτε σημείο ζωής». «Ξεχνούν» ότι ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στα εδάφη που η σοβιετική εξουσία είχε αναγκαστεί να παραδώσει με τη ληστρική συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ το 1918. «Ξεχνούν», φυσικά, ότι τα εδάφη στα οποία προωθήθηκε ο Κόκκινος Στρατός με στόχο την υπεράσπιση των σοβιετικών συνόρων ήταν εδάφη της Δυτικής Λευκορωσίας και της Δυτικής Ουκρανίας που είχαν ληστέψει οι αστοί και οι τσιφλικάδες της Πολωνίας το 1920 κατά τη διάρκεια της αντεπαναστατικής εκστρατείας της Αντάντ. Όπως «ξεχνούν», φυσικά, ότι οι βαλτικές χώρες με τα φασιστικά τους καθεστώτα ήταν έτοιμες να τεθούν – όπως και έκαναν – στην υπηρεσία του Χίτλερ ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

γ) Όσοι κατηγορούν – σήμερα – την ΕΣΣΔ για το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία, είναι οι απόγονοι εκείνων που ήθελαν την καταστροφή της ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό όταν με το σύμφωνο η ΕΣΣΔ απέτρεψε την άμεση εναντίον της επίθεση από τους ναζί, οι Αμερικανοί διαμαρτύρονταν ότι ο Χίτλερ «δεν κράτησε την υπόσχεσή του να είναι λιοντάρι προς ανατολάς και αρνάκι προς δυσμάς» («Νew York Herald Tribune», 7/10/1939) και ο Τσόρτσιλ κατηγορούσε τους ναζί ότι «πρόδωσαν το αντικομιντέρν σύμφωνο και τις αντιμπολσεβίκικες συμφωνίες» (Collier’s – ΗΠΑ 30/9/1939,http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/30279/symfono-molotof-rimpentrop-symfonoyn-stin-paraharaxi).

***

Τι δεν λένε, λοιπόν, οι τυφλοπόντικες της Ιστορίας που αξιοποιούν προπαγανδιστικά το σύμφωνο εναντίον της ΕΣΣΔ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος;

 • Ότι εκείνο το σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» (μη επίθεσης και όχι «φιλίας», όπως του Μονάχου) υπογράφτηκε μόνον αφότου οι ΗΠΑ σφύριζαν υπέρ «ουδετερότητας» και επί μήνες η Αγγλία και η Γαλλία αρνούνταν να υπογράψουν με την ΕΣΣΔ συμφωνία κοινής δράσης εναντίον του ναζισμού.

 • Ότι όλο αυτό το διάστημα ο ένας ιμπεριαλιστικός άξονας, των αστικών κοινοβουλευτικών δημοκρατιών της Ευρώπης, επιδίωκε να στραφεί μια ώρα αρχύτερα ο άλλος ιμπεριαλιστικός άξονας, της Γερμανίας, κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

 • Ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΕΣΣΔ χρειαζόταν ικανό διάστημα να οργανωθεί μπροστά στην επικείμενη και αναπόφευκτη πολεμική επίθεση από τη Γερμανία.

 • Και ότι κάθε αντικειμενικός και αμερόληπτος ιστορικός έχει αναγνωρίσει ότι εκείνο το σύμφωνο αποδείχτηκε μια ευφυής κίνηση της ΕΣΣΔ, που της έδωσε το χρόνο να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει και, τελικά, να συντρίψει το ναζισμό.

Τι δεν λένε οι τυφλοπόντικες: Ότι υπάρχει μια άλλη ημερομηνία που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική επέτειο καταδίκης του ναζισμού και όσων τροφοδοτούν, συναλλάσσονται και ανοίγουν το δρόμο στους ολοκληρωτισμούς. Είναι η 30ή του Σεπτέμβρη.

Είναι η ημέρα (30 Σεπτέμβρη 1938 – ένα χρόνο πριν το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ), που στο Μόναχο, οι Χίτλερ και Μουσολίνι υπέγραψαν μαζί με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, το ομώνυμο «σύμφωνο του Μονάχου», με το οποίο οι «δημοκρατίες της Δύσης», στο πλαίσιο του «κατευνασμού» του φασισμού, έδιναν το πράσινο φως στο ναζισμό να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία, να την διαμελίσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον όλεθρο και οδηγώντας την ανθρωπότητα στην τραγωδία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ήταν η 30η Σεπτέμβρη 1938 που η ιμπεριαλιστική συμφωνία του Μονάχου αποτέλεσε την κορύφωση της πολιτικής της ενθάρρυνσης των επιδρομέων. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Αυτή, βέβαια, η ημερομηνία απουσιάζει από τα αντικομμουνιστικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, από τις αποφάσεις της ΕΕ και από τα άρθρα των «Μένουμε Ευρώπη» – σμπίρων της. Πολύ λογικό για μια ΕΕ των «Χάιντερ», της Λεπέν και της ακροδεξιάς, για μια ΕΕ που – επί ελληνικής προεδρίας – υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με τους ναζί της Ουκρανίας. Πολύ λογικό, επίσης για τους γραφιάδες σμπίρους της που δίνουν νόημα στους στίχους του Βάρναλη: «…της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα, και συ, πρόστυχη Πένα και ψοφίμι, του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα»!

Άλλωστε αν η ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο και οι κάθε λογής «φιλελεύθεροι» και «σοσιαλιστές» γκαιμπελίσκοι που τους ξεσκονίζουν νοιάζονταν για τη «δημοκρατία», αν είχαν ή έχουν ειλικρινή επιδίωξη να καταγγείλουν το ναζισμό και όχι να συκοφαντούν τον κομμουνισμό (όπως πραγματικά τους ενδιαφέρει), τότε θα είχαν να δείξουν έστω και μία ανακοίνωση, έστω μία διαμαρτυρία ή έστω μία καταγγελία τους για το γεγονός ότι σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και μια σειρά ακόμα χώρες της ΕΕ στήνονται μνημεία υπέρ των Ες – Ες και «τιμούνται» συνεργάτες των Γερμανών, την ώρα που σε αυτές και άλλες χώρες (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία κλπ.) η μαρξιστική – λενινιστική ιδεολογία έχει κηρυχτεί «παράνομη» (!) από τα δικαστήρια και οι κομμουνιστές, αριστεροί και δημοκράτες τελούν σε καθεστώς παρανομίας.

***

Υστερόγραφο 1ο: Στην Ελλάδα της Κατοχής, οι συνεργάτες των Γερμανών, οι γερμανοντυμένοι, οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες δεν ήταν κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές, μαζί με τους άλλους αριστερούς και δημοκράτες ήταν στα βουνά και πολεμούσαν το ναζισμό. Οι κ.κ. Ελληνες ευρωβουλευτές που το 2008 υπέγραφαν δηλώσεις «εξίσωσης» του κομμουνισμού με τον φασισμό, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους που κάνουν τεμενάδες στην ΕΕ, που ψηφίζουν υπέρ της ναζιστοκρατούμενης Ουκρανίας τις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία (με τα γνωστά αποτελέσματα για τους Έλληνες αγρότες) μήπως ξέρουν ποιας ιδεολογίας και ποιας πολιτικής μήτρας εκτρώματα ήταν οιγερμανοτσολιάδες;

Υστερόγραφο 2οΣτη ναζιστοκρατούμενη, πλέον, Ουκρανία, ό,τι θυμίζει Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο κατά των ναζί διώκεται. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κάθε χρόνο, μια συγκεκριμένη μέρα, οι αστυνόμοι και οι παρακρατικοί έχουν πολλή δουλειά. Είναι η μέρα της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζί. Κατά σατανική ειρωνεία της Ιστορίας ήταν 23 Αυγούστου του 1943 όταν ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε την πόλη από τους χιτλερικούς. Και ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού της Ουκρανίας, που ξεχύνεται με κόκκινες σημαίες στους δρόμους για να τιμήσει την ημέρα, αυτό δεν το ξεχνά. Όμως τέτοιες «μνήμες» στην Ουκρανία σήμερα δεν επιτρέπονται…

Υστερόγραφο 3ο: Η 23η Αυγούστου είναι όντως σπουδαία ημερομηνία. Πρώτον: Ήταν 23 Αυγούστου του 1942 όταν η μάχη του Στάλινγκραντ πέρασε στην πιο αποφασιστική της φάση. Η 23η Αυγούστου 1942 θεωρείται ημερομηνία ορόσημο για τη μάχη του Στάλινγκραντ γιατί από τη μέρα εκείνη η μάχη μεταφέρθηκε ακόμα και στις συνοικίες της πόλης όταν το 14ο γερμανικό σώμα τεθωρακισμένων διέσπασε την αμυντική γραμμή του Στάλινγκραντ και έφτασε στο Βερτιάτσι. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο τιτάνιος αγώνας των αμυνομένων σπίτι το σπίτι και δρόμο το δρόμο που οδήγησε στη συντριβή της ναζιστικής χολέρας. Δεύτερον: Ήταν 23 Αυγουστου 1943 όταν λήγει η τιτανομαχία του Κουρσκ. Ο Κόκκινος στρατός στη μεγαλύτερη  μάχη τεθωρακισμένων που έγινε ποτέ τσακίζει τους ναζί.

Υστερόγραφο 4ο: Τί νόημα έχει να γυρνάμε τόσο πίσω στην Ιστορία, θα ρωτήσει ο καλόπιστος φίλος. Είναι απλό: Όταν μιλάμε για την Ιστορία μιλάμε για το σήμερα, για το τώρα. Γιατί η Ιστορία – φίλε μου καλέ – είναι η πολιτική του παρελθόντος. Που σημαίνει ότι η σημερινή πολιτική δεν είναι τίποτα λιγότερο από την Ιστορία του μέλλοντος. Και, συνεπώς, αναλογεί στον καθένα μας το δικό του μερίδιο ευθύνης για το πως θα γραφτεί, αφού – άλλωστε – ήδη γράφεται πάνω στην πλάτη τη δική μας και των παιδιών μας.  

*Πηγή: imerodromos.gr  

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

 

Σχόλια  

 
-1 #57 Μαρκέλα 10-10-2016 19:08
Προς # 53,Ι.Β.Στάλιν: Δεν έχω υπ' όψιν αυτά που αναφέρεις για τον Τσε,αλλά δε θεωρώ καθόλου απίθανο,να είναι όλα ετσι όπως τα λες.Στο κομμουνιστικό κίνημα,ούτως η άλλως η κριτική είναι όχι μόνο αποδεχτή,αλλά κ επιθυμητή.Δεν παυει όμως να ισχύει κ αυτό που βλέπομε στο γραφτό για την κουβανέζικη επανάσταση,ότι δηλ.ο Τσε θεωρούσε τους Σοβιετικούς κ Κινέζους ηγέτες του '60,ακόμα επαναστάτες.Ξέρω ότι είχε διαφωνίες σε κάποια θέματα γενικά,αν κ δεν ξέρω λεπτομέρειες.Αλλά όπως φαίνεται κ στα διάφορα ιστορικά ντοκουμέντα- γιατί οι παλιότεροι έχουν κ τη ζωντανή ανάμνηση-δεν υπήρξε μια εμφανής για όλους διαχωριστική γραμμή,αλλά μια σταδιακή "διολίσθηση",να το πω έτσι,στον οπορτουνισμό,μέ χρι την παλινόρθωση στη Ρωσία.
Παράθεση
 
 
-4 #56 Μαρκέλα 10-10-2016 18:19
Απάντηση στο σχόλιο #55 του Κ.:Έχω ήδη ξεκαθαρίσει την άποψή μου,σε όλα τα σημεία,σε προηγούμενα σχόλιά μου.Δε βλέπω κάτι καινούριο,να σχολιάσω.
Παράθεση
 
 
+2 #55 K. 10-10-2016 14:00
Παραθέτοντας Μαρκέλα:
Δυστυχώς δεν εμφανίστηκε το σχόλιό μου,απάντηση στο σχόλιο #49,.Οι μπολσεβίκοι είχαν τη δύναμη α νικήσουν το Χίτλερ το '39 κ πριν κ μετά,αν είχαν πιστέψει κ είχαν στηριχτεί στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις.Το ότι προτίμησαν την ανήθηκη συναλλαγή με τον εχθρό τους,δείχνει κ το πόσο είχαν απομακρυνθεί από το λαό.

O Χίτλερ ήτανε η Συνειδητή επιλογή της Γερμανικής Αστικής Τάξης και συνολικά του Διεθνούς Καπιταλισμού στον Αντικομμουνιστι κό αγώνα. Ολες οι Επαναστάσεις το 1919 1923 πνιγήκανε στο αίμα απο Αριστερές Κυβερνήσεις. 1938 Συμφωνία του Μονάχου 1938 επίθεση της Ιαπωνίας στην ΕΣΣΔ 1939 επίθεση της Φιλανδίας αποκάλυψη συνομωσίας στον Κόκκινο Στρατό απο ΖΙΝΟΒΙΕΦ ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ ΤΡΟΤΣΚΙ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων σε Συνεργασία με τον Χίτλερ. Ενω προσπαθούσανε οι Δυτικοί να σπρώξουνε την ΕΣΣΔ σε πόλεμο με τον Χίτλερ πριν χτυπήσει αυτούς συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Παράθεση
 
 
-4 #54 Μαρκέλα 09-10-2016 18:42
Δυστυχώς δεν εμφανίστηκε το σχόλιό μου,απάντηση στο σχόλιο #49,Μιχάλης Κ.Το ξαναστέλνω κ ελπίζω αυτή τη φορά να μη χαθεί.
Έχω πει τη γνώμη μου για το Σύμφωνο Μ.Ρ.Να το ξαναπώ πιο καθαρά: Για την παγκόσμια ιστοριογραφία-που δε γράφτηκε από μαρξιστές,επανα στάτες-ο Χίτλερ ηττήθηκε από τον ισχυρότερό του σοβιετικό στρατό,που είχε αναδιοργανωθεί μαζί με τη σοβιετική οικονομία,χάρις στο Σύμφωνο Μ.Ρ.Και ασφαλώς έτσι είναι.Μόνο που η αστική ιστοριογραφία δε θέλει να ξέρει τίποτα για τη δύναμη του λαϊκού στοιχείου,που έχει αποδειχτεί πολλές φορές στην παγκόσμια ιστορία,από το Μαραθώνα κ τη Σαλαμίνα μέχρι το Βιετνάμ κ την Κούβα κ όχι μόνο,ότι μπορεί να νικά ασύγκριτα ανώτερους σε αριθμό,οπλισμό κ τεχνολογία αντιπαλους.Με τα λόγια του Τσε,από το κείμενο για την κουβανέζικη επανάσταση που προανέφερα,είνα ι "η δύναμη που διαθέτει ο άνθρωπος,όταν για ν' αμυνθεί έχει μαζί του κι άλλους ανθρώπους,ένα όπλο στο χέρι κ στα μάτια την απόφαση να νικήσει".Οι μπολσεβίκοι είχαν τη δύναμη α νικήσουν το Χίτλερ το '39 κ πριν κ μετά,αν είχαν πιστέψει κ είχαν στηριχτεί στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις.Το ότι προτίμησαν την ανήθηκη συναλλαγή με τον εχθρό τους,δείχνει κ το πόσο είχαν απομακρυνθεί από το λαό.
Παράθεση
 
 
+3 #53 Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ. 07-10-2016 10:34
Παραθέτοντας Μαρκέλα:
Υπάρχει κ ένα άλλο,ενδιαφέρον από ιστορική άποψη,στοιχείο στο ίδιο κείμενο του Τσε: Αναφέρει σαν σταθμούς της μαρξιστικής θεωρίας,μετά τους θεμελειωτές της,Μαρξ κ Έγκελς,το Λενιν,το Μάο (το Στάλιν δεν τον αναφέρει,τουλάχ ιστον ονομαστικά), "μέχρι κ τους νέους σοβιετικούς κ κινέζους ηγέτες που αποκατέστησαν ένα σύνολο διδασκαλιών κ παραδειγμάτων".Αυτά τα γράφει το 1960,δηλ.4 χρόνια μετά το 20ο συνέδριο.Θεωρεί λοιπόν την τότε σοβιετική ηγεσία,ακόμα επαναστατική,πο υ συμβάλλει στην περετέρω ανάπτυξη της θεωρίας κ αυτή είναι ένδειξη για το πόσο θολά ήταν τα πράγματα μέσα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα κ για την κλιμακωτή ισχυροποίηση του οπορτουνισμού-ρεβιζιονισμού με την παράλληλη υποχώρηση της επαναστατικής αντίληψης,μέχρι την τελική παλινόρθωση.

Υπάρχουνε οι διαφωνίες του στις μεταρυθμίσεις προς τον Καπιταλισμο των Κοσίγκιν Λίμπερμαν η κάθετη διαφωνία του στο ζήτημα των Πυραύλων το 1961 το επεισόδιο με τους ....χρουτσοφικούς.... για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Στάλιν και το γράμμα του απο την Γουατεμάλα στην θεια του Βεατρίκη και το τι αναφέρει μέσα για τον ΣΤΑΛΙΝ.
Παράθεση
 
 
-4 #52 Μαρκέλα 06-10-2016 18:01
Υπάρχει κ ένα άλλο,ενδιαφέρον από ιστορική άποψη,στοιχείο στο ίδιο κείμενο του Τσε: Αναφέρει σαν σταθμούς της μαρξιστικής θεωρίας,μετά τους θεμελειωτές της,Μαρξ κ Έγκελς,το Λενιν,το Μάο (το Στάλιν δεν τον αναφέρει,τουλάχ ιστον ονομαστικά), "μέχρι κ τους νέους σοβιετικούς κ κινέζους ηγέτες που αποκατέστησαν ένα σύνολο διδασκαλιών κ παραδειγμάτων".Αυτά τα γράφει το 1960,δηλ.4 χρόνια μετά το 20ο συνέδριο.Θεωρεί λοιπόν την τότε σοβιετική ηγεσία,ακόμα επαναστατική,πο υ συμβάλλει στην περετέρω ανάπτυξη της θεωρίας κ αυτή είναι ένδειξη για το πόσο θολά ήταν τα πράγματα μέσα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα κ για την κλιμακωτή ισχυροποίηση του οπορτουνισμού-ρεβιζιονισμού με την παράλληλη υποχώρηση της επαναστατικής αντίληψης,μέχρι την τελική παλινόρθωση.
Παράθεση
 
 
-4 #51 Μαρκέλα 06-10-2016 00:21
Για το σχόλιο #50: Δεν καταλαβαίνω,τι ακριβώς ξεκίνησε με το εικοστό συνέδριο.Για μένα το ποτήρι του οπορτουνισμού-ρεβιζιονισμού άρχισε να γεμίζει σταγόνα τη σταγόνα,αδιάκοπ α,με την επικράτηση της επανάστασης,μέχ ρι που ξεχείλισε. Από ποιό σημείο κ πέρα θελει κανείς να το λέει μισογεμάτο,αντί μισοάδειο,είναι υποκειμενική άποψη.Αλλά πιστεύω,ότι αναπτυξα διεξοδικά τη γνώμη μου στα προηγούμενα σχόλιά μου κ ίσως έγινα ήδη κουραστική.
Παράθεση
 
 
+3 #50 Μιχάλης Κ. 04-10-2016 17:02
Παραθέτοντας Μαρκέλα:
Στο σχόλιο #45 του J. :Αυτή η διαφωνία Ρόζας κ Λένιν,που λες,είναι άλλη. Εγώ αναφέρθηκα συγκεκριμένα στο έργο της "Η Ρωσική Επανάσταση",που είχε εκδοθεί από το "Ποντίκι".Ακόμα κάτι,σχετικά με το εικοστό συνέδριο: Δεν είμαι ιστορικός,δε διαθέτω κ δε μελετώ απ' ευθείας ιστορικές πηγές.Βγάνω συμπεράσματα από τα λεγόμενα διαφόρων.Μάλλον θα πρέπει να έγινε κάτι σημαντικό τότε,γιατί το λένε πολλοί κ μέσα σ' αυτούς άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ περισσότερα από μένα στην πολιτική.Ωστόσο η γενική εντύπωση που έχω,είναι ότι η κατηφόρα ξεκίνησε ήδη απ' την αρχή της εδραίωσης της επανάστασης κ ο οπορτουνισμός ή όπως το λένε άλλοι ρεβιζιονισμός ισχυροποιούνταν όλο κ περισσότερο.Ήδη επί Στάλιν εγώ βλέπω να γινόταν χαμός,όπως μαρτυρούν οι περίφημες δίκες κ άλλα πολλά.Από κει κ πέρα το βρίσκω επουσιώδες,πού θέλει ο καθένας να τοποθετεί το σημείο "καμπής",γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα τέτοιο συγκεκρικένο,αλ λά μόνο σκαλοπάτια που οδηγούσαν όλο πιο κάτω μέχρι την παλινόρθωση.

Ασφαλώς και είναι σπουδαίο να ορήσουμε το ξεκίνημα. Εγώ το βάζω στο 20ο Συνέδριο το 1956 λόγω των Απωλειών του Πολέμου σε Στελέχη.
Παράθεση
 
 
+2 #49 Μιχάλης Κ. 04-10-2016 17:00
Παραθέτοντας Μαρκέλα:
Στο σχόλιο #45 του J. :Αυτή η διαφωνία Ρόζας κ Λένιν,που λες,είναι άλλη. Εγώ αναφέρθηκα συγκεκριμένα στο έργο της "Η Ρωσική Επανάσταση",που είχε εκδοθεί από το "Ποντίκι".Ακόμα κάτι,σχετικά με το εικοστό συνέδριο: Δεν είμαι ιστορικός,δε διαθέτω κ δε μελετώ απ' ευθείας ιστορικές πηγές.Βγάνω συμπεράσματα από τα λεγόμενα διαφόρων.Μάλλον θα πρέπει να έγινε κάτι σημαντικό τότε,γιατί το λένε πολλοί κ μέσα σ' αυτούς άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ περισσότερα από μένα στην πολιτική.Ωστόσο η γενική εντύπωση που έχω,είναι ότι η κατηφόρα ξεκίνησε ήδη απ' την αρχή της εδραίωσης της επανάστασης κ ο οπορτουνισμός ή όπως το λένε άλλοι ρεβιζιονισμός ισχυροποιούνταν όλο κ περισσότερο.Ήδη επί Στάλιν εγώ βλέπω να γινόταν χαμός,όπως μαρτυρούν οι περίφημες δίκες κ άλλα πολλά.Από κει κ πέρα το βρίσκω επουσιώδες,πού θέλει ο καθένας να τοποθετεί το σημείο "καμπής",γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα τέτοιο συγκεκρικένο,αλ λά μόνο σκαλοπάτια που οδηγούσαν όλο πιο κάτω μέχρι την παλινόρθωση.

H Tαξική πάλη κατα την διάρκεια της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού σνεχίζεται με άλλες ...ΜΟΡΦΕΣ... Αν δεν είχανε γίνει οι Δίκες της Μόσχας ο Χίτλερ δεν θα είχε υπογράψει το Μολότοφ Ρίμπεντροπ θα έκανε πόλεμο απο το 1939 και ταυτόχρονα ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ ΖΙΝΟΒΙΕΦ ΤΡΟΤΣΚΙ θα είχανε ανατρέψει τους Μπολσεβίκους.
Παράθεση
 
 
+4 #48 Μιχάλης Κ. 04-10-2016 16:56
Παραθέτοντας Μαρκέλα:
Απάντησηστο σχ. #44, Μιχάλης Κ.: Ως προς το εικοστό συνέδριο,νομίζω ότι με καλύβει η απάντησή μου στον J.Δεν μπορούμε φυσικά εδώ να συζητήσομε ολόκληρο το έργο του Τσε.Ανέφερα μόνο δυο σημεία του που σχετίζονται με τη θεωρία,εξ αιτίας μιας άποψης που διατυπώθηκε από προηγούμενο σχολιαστη,ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στη θεωρία.Όσο για τη Ρ. Λούξεμπουργκ,δε ν είπα ότι όλα ,όσα είπε κι έκαμε ήταν σωστά.Αλλά όταν κάποιος κάνει ορισμένες παρατηρήσεις κ μαζύ μια πρόβλεψη που στο μέλλον επαληθεύεται,αυ τό σημαίνει,ότι τα λόγια του είχαν βάση,δεν είναι έτσι;

To έργο του ΤΣΕ υπάρχει μπορείς να βρεις τις διαφωνίες του με το 20ο Συνέδριο και τους Κοσίγκιν Λίμπερμαν.
Παράθεση
 
 
-4 #47 Μαρκέλα 01-10-2016 03:03
Απάντησηστο σχ. #44, Μιχάλης Κ.: Ως προς το εικοστό συνέδριο,νομίζω ότι με καλύβει η απάντησή μου στον J.Δεν μπορούμε φυσικά εδώ να συζητήσομε ολόκληρο το έργο του Τσε.Ανέφερα μόνο δυο σημεία του που σχετίζονται με τη θεωρία,εξ αιτίας μιας άποψης που διατυπώθηκε από προηγούμενο σχολιαστη,ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στη θεωρία.Όσο για τη Ρ. Λούξεμπουργκ,δε ν είπα ότι όλα ,όσα είπε κι έκαμε ήταν σωστά.Αλλά όταν κάποιος κάνει ορισμένες παρατηρήσεις κ μαζύ μια πρόβλεψη που στο μέλλον επαληθεύεται,αυ τό σημαίνει,ότι τα λόγια του είχαν βάση,δεν είναι έτσι;
Παράθεση
 
 
-4 #46 Μαρκέλα 30-09-2016 23:39
Στο σχόλιο #45 του J. :Αυτή η διαφωνία Ρόζας κ Λένιν,που λες,είναι άλλη. Εγώ αναφέρθηκα συγκεκριμένα στο έργο της "Η Ρωσική Επανάσταση",που είχε εκδοθεί από το "Ποντίκι".Ακόμα κάτι,σχετικά με το εικοστό συνέδριο: Δεν είμαι ιστορικός,δε διαθέτω κ δε μελετώ απ' ευθείας ιστορικές πηγές.Βγάνω συμπεράσματα από τα λεγόμενα διαφόρων.Μάλλον θα πρέπει να έγινε κάτι σημαντικό τότε,γιατί το λένε πολλοί κ μέσα σ' αυτούς άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ περισσότερα από μένα στην πολιτική.Ωστόσο η γενική εντύπωση που έχω,είναι ότι η κατηφόρα ξεκίνησε ήδη απ' την αρχή της εδραίωσης της επανάστασης κ ο οπορτουνισμός ή όπως το λένε άλλοι ρεβιζιονισμός ισχυροποιούνταν όλο κ περισσότερο.Ήδη επί Στάλιν εγώ βλέπω να γινόταν χαμός,όπως μαρτυρούν οι περίφημες δίκες κ άλλα πολλά.Από κει κ πέρα το βρίσκω επουσιώδες,πού θέλει ο καθένας να τοποθετεί το σημείο "καμπής",γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα τέτοιο συγκεκρικένο,αλ λά μόνο σκαλοπάτια που οδηγούσαν όλο πιο κάτω μέχρι την παλινόρθωση.
Παράθεση
 
 
+4 #45 J. 30-09-2016 14:43
[quote name="Μαρκέλα"]Η Ρόζα Λούξενμπουργκ επισήμανε κάποιες παθογένειες στην αντίληψη των μπολσεβίκων κ πρόβλεψε αυτή την εξέληξη ήδη επί Λένιν.
H Ρόζα διαφωνούσε με τον Λένιν στην δημιουργία του Κόμματος των Μπολσεβίκων σε απόλυτη ρήξη με τον Οπορτουνισμό. Οταν κατάλαβε το λάθος και φτιάξανε Κ.Κ κατα την διάρκεια της Επανάστασης ήτανε παρα πολύ αργά. Βρισκόντουσαν στο ίδιο κόμμα με τους ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΤ ΚΑΙ ΣΑΙΝΤΕΜΑΝ που φτιάχνοντας τα ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ τάγματα εφόδου Φράικοπς τους Δολοφονήσανε. Αυτό σε τίποτα δεν μειώνει την μεγάλη ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΑ. Η Δικαίωση όμως του ΛΕΝΙΝ είναι 100%
Παράθεση
 
 
+4 #44 Μιχάλης Κ. 30-09-2016 13:16
Παραθέτοντας Μαρκέλα:
Πιστεύω,ότι εξήγησα αρκετά καθαρά την άποψή μου.Ο οπορτουνισμός δεν έρχεται από το πουθενά να επικρατήσει,ούτ ε έχει πρωταρχικό αίτιο κακούς ανθρώπους.Οι κοινωνικές συνθήκες είναι που ενισχύουν την καλή ή την κακή πλευρά στον άνθρωπο,αναλόγω ς (το Είναι πρωτογενες,η συνείδηση δευτερογενής).Το εικοστό συνέδριο θα πρέπει να ήταν,όχι η αρχή,αλλά η κατάληξη της διαδικασίας μιας τυρανίδας,που οδήγησε στη συνέχεια στην παλινόρθωση του καπιταλισμού.Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκίνησε με μια αργή,κλημακωτή διεργασία σε ολόκληρη την κοινωνία.Η Ρόζα Λούξενμπουργκ επισήμανε κάποιες παθογένειες στην αντίληψη των μπολσεβίκων κ πρόβλεψε αυτή την εξέληξη ήδη επί Λένιν.Τώρα,ο Τσε στο απόσπασμα που ανέφερα,δε λέει τίποτα για το εικοστό συνέδριο.Λέει κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με τη θεωρία.Ότι η θεωρία μπορεί (αλλά εγώ βλέπω ότι ούτωσηάλλωςσυμβ αίνει) να εξελίσσεται μέσα στη δράση.Και λέει ακόμα ο Τσε,ότι είναι απαραίτητο,η θεωρία να εξελίσσεται με το προχώρημα της γνώσης,γιατί ακόμα κ οι μεγαλοφυΐες που θεμελειώνουν τις θεωρίες,δεν είναι αλάθητες.

Πρέπει να κοιτάξεις ξανα τι λέει ο ΤΣΕ τις διαφωνίες του με τις Μεταρυθμίσεις Κοσίγκιν Λίμπερμαν που είναι οι Επεξεργασίες του 20ου Συνεδρίου στην πορεία για τον Καπιταλισμό. Ο Οπορτουνισμός είναι η Ιδεολογία του Καπιταλισμού μέσα στο Εργατικό κίνημα. Επίσης ο ΤΣΕ αποκαλούσε τα βιβλία που πηγαίνανε στην ΚΟΥΒΑ ......σοβιετικά τούβλα......
Παράθεση
 
 
-5 #43 Μαρκέλα 29-09-2016 22:15
Πιστεύω,ότι εξήγησα αρκετά καθαρά την άποψή μου.Ο οπορτουνισμός δεν έρχεται από το πουθενά να επικρατήσει,ούτ ε έχει πρωταρχικό αίτιο κακούς ανθρώπους.Οι κοινωνικές συνθήκες είναι που ενισχύουν την καλή ή την κακή πλευρά στον άνθρωπο,αναλόγω ς (το Είναι πρωτογενες,η συνείδηση δευτερογενής).Το εικοστό συνέδριο θα πρέπει να ήταν,όχι η αρχή,αλλά η κατάληξη της διαδικασίας μιας τυρανίδας,που οδήγησε στη συνέχεια στην παλινόρθωση του καπιταλισμού.Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκίνησε με μια αργή,κλημακωτή διεργασία σε ολόκληρη την κοινωνία.Η Ρόζα Λούξενμπουργκ επισήμανε κάποιες παθογένειες στην αντίληψη των μπολσεβίκων κ πρόβλεψε αυτή την εξέληξη ήδη επί Λένιν.Τώρα,ο Τσε στο απόσπασμα που ανέφερα,δε λέει τίποτα για το εικοστό συνέδριο.Λέει κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με τη θεωρία.Ότι η θεωρία μπορεί (αλλά εγώ βλέπω ότι ούτωσηάλλωςσυμβ αίνει) να εξελίσσεται μέσα στη δράση.Και λέει ακόμα ο Τσε,ότι είναι απαραίτητο,η θεωρία να εξελίσσεται με το προχώρημα της γνώσης,γιατί ακόμα κ οι μεγαλοφυΐες που θεμελειώνουν τις θεωρίες,δεν είναι αλάθητες.
Παράθεση
 
 
-2 #42 Μαρκέλα 28-09-2016 22:58
Συμπλήρωση στο σχόλιο #40: Το κείμενο του Τσε που αναφέρω,έχει τίτλο "Σημειώσεις Για Την Κουβανέζικη Επανάσταση" κ εμφανίστηκε στην ανάρτηση του Ημεροδρόμου "Ο Τσε Για Την Κουβανέζικη Επανάσταση" ,14.06.16.
Παράθεση
 
 
+5 #41 Κ. 28-09-2016 17:41
Παραθέτοντας Μαρκέλα:
Απορώ,πώς εξασφάλισε ο Χάρος τόσο καλή πληροφόρηση,ώστ ε να πετύχει με χειρουργική ακρίβεια επιλεκτικά την εξόντωση των επαναστατών,προ ς ώφελος των οπορτουνιστών.Το επιχείρημα είναι αστείο.Όπως ανέφερα κ πριν,η επικράτηση του οπορτουνισμού δεν είναι θέμα προσώπων,αλλά έχει συγκεκριμένα αίτια.Κ σ' αυτά δε συμπεριλαμβάνετ αι ο θάνατος,καθώς είναι ένα καθολικό φαινόμενο,χωρίς επιλογές κ εξαιρέσεις.Αν η λαϊκή κυριαρχία είχε γερές βάσεις μέσα στην κοινωνία,δε θα ήταν δυνατόν να επιβληθεί έτσι εύκολα μια τυρανίδα (για να χρησιμοποιήσω τον αρχαίο ελληνικό όρο) σ' ένα συνέδριο.Τέτοιου είδους φαινόμενα συντελούνται με μακρόχρονες κοινωνικοπολιτι κές διεργασίες,που ξεκινούν ανεπαίσθητα κ οφείλονται σε αδύνατα σημεία του ίδιου του συστήματος.Η Ρόζα Λούξεμπουργκ,στ ο εργο της "Η Ρωσική Επανάσταση" απευθύνει κάποιες κριτικές παρατηρήσεις στους δυο πρωτεργάτες της επανάστασης,Λέν ιν κ Τρότσκι κ προβλέπει την αρνητικη εξέληξη που επακολούθησε.Σήμερα έχομε όχι μόνο την ιστορική εμπειρία μερκών επαναστάσεων,αλ λά γνωρίζομε κ πολύ περισσότερα στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών,όπως πολύ ωραία το διατυπώνει ο Τσε σε ένα απόσπασμα του έργου του,που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον Ημεροδρόμο.Πρέπει λοιπόν να κανομε μια γενική αποτίμηση,για να πάμε παραπέρα.

Ακριβώς τα ίδια έλεγε ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ για το 20ο Συνέδριο το 1956. Το ότι είχε γερές βάσεις ο Σοσιαλισμός μέσα στην Κοινωνία φαίνεται οτι παρά το ότι επικράτησε στην ηγεσία για τους λόγους που σου είπα στην Κοινωνία χρειάστηκε 30 χρόνια 1955 1985 και αλλαγή του Χρουστσόφ με το Μπρέζνιεφ για ποιό ...χαλαρά....
Παράθεση
 
 
-6 #40 Μαρκέλα 27-09-2016 19:27
Απορώ,πώς εξασφάλισε ο Χάρος τόσο καλή πληροφόρηση,ώστ ε να πετύχει με χειρουργική ακρίβεια επιλεκτικά την εξόντωση των επαναστατών,προ ς ώφελος των οπορτουνιστών.Το επιχείρημα είναι αστείο.Όπως ανέφερα κ πριν,η επικράτηση του οπορτουνισμού δεν είναι θέμα προσώπων,αλλά έχει συγκεκριμένα αίτια.Κ σ' αυτά δε συμπεριλαμβάνετ αι ο θάνατος,καθώς είναι ένα καθολικό φαινόμενο,χωρίς επιλογές κ εξαιρέσεις.Αν η λαϊκή κυριαρχία είχε γερές βάσεις μέσα στην κοινωνία,δε θα ήταν δυνατόν να επιβληθεί έτσι εύκολα μια τυρανίδα (για να χρησιμοποιήσω τον αρχαίο ελληνικό όρο) σ' ένα συνέδριο.Τέτοιου είδους φαινόμενα συντελούνται με μακρόχρονες κοινωνικοπολιτι κές διεργασίες,που ξεκινούν ανεπαίσθητα κ οφείλονται σε αδύνατα σημεία του ίδιου του συστήματος.Η Ρόζα Λούξεμπουργκ,στ ο εργο της "Η Ρωσική Επανάσταση" απευθύνει κάποιες κριτικές παρατηρήσεις στους δυο πρωτεργάτες της επανάστασης,Λέν ιν κ Τρότσκι κ προβλέπει την αρνητικη εξέληξη που επακολούθησε.Σήμερα έχομε όχι μόνο την ιστορική εμπειρία μερκών επαναστάσεων,αλ λά γνωρίζομε κ πολύ περισσότερα στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών,όπως πολύ ωραία το διατυπώνει ο Τσε σε ένα απόσπασμα του έργου του,που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον Ημεροδρόμο.Πρέπει λοιπόν να κανομε μια γενική αποτίμηση,για να πάμε παραπέρα.
Παράθεση
 
 
+4 #39 Κ.J 23-09-2016 15:36
Παραθέτοντας Μαρκέλα:
Αν υπήρχε δικτατορία του προλεταριάτου μέχρι το εικοστό συνέδριο κ έκανε σωστά τη δουλειά της,δε θα είχε φάει καμιά κεραμίδα κατακέφαλα στο εικοστό συνέδριο ούτε κ σε κανένα άλλο συνέδριο,όσο εξακολουθούσε να κάνει σωστά τη δουλειά της.Γενικά την πατεί,όποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.

Ασφαλώς και υπήρχε Δικτακτορία του Προλεταριάτου και έκανε σωστά την δουλειά. Το κόμμα των Μπολσεβίκων έμεινε απο Στελέχη λόγω των απωλειών του πολέμου και επικράτησε ο Οπορτουνισμός το 1956. Το οτι χρειαστήκανε 30 χρόνια μέχρι το 1985 σταδιακής υπονομευτικής δουλειάς τα λέει όλα.
Παράθεση
 
 
-5 #38 Μαρκέλα 22-09-2016 18:23
Αν υπήρχε δικτατορία του προλεταριάτου μέχρι το εικοστό συνέδριο κ έκανε σωστά τη δουλειά της,δε θα είχε φάει καμιά κεραμίδα κατακέφαλα στο εικοστό συνέδριο ούτε κ σε κανένα άλλο συνέδριο,όσο εξακολουθούσε να κάνει σωστά τη δουλειά της.Γενικά την πατεί,όποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Ημερολόγιο

---000_ekdilosipleistiriasmoithesniki

****************************

---000_toliosxania

****************************

---000_ekdilosiperisteri

****************************

---000_Sakellaropoulos_Beloyannis

***********************

---000_Stathis_Antifasistika

*******************

---000_pirogapagkpolem

Στρατής Γατελούζος

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε,. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

ΣΤΟ BLUE SKY ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ - 20/1/2016

*****************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ART CHANNEL & ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΡΤΗΡΙΑ» ΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΣ ΣΑΒΒΟΡΓΙΝΑΚΗ – 6/9/2016

*******************************************

Ο ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ", ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ "VMEDIA"

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ MeNeL@o (25/5/2016)

*******************************************

Ο ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΥ

"KONTRA 24(KONTRA CHANNEL) 22/06/2016

ΓΙΑ BREXITΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΑ.Ε

********************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ VORTAL.TV ΚΑΙ ΣΤΟΝ Κ. ΚΟΥΡΟ ΣΤΙΣ 28/6/2016

*****************

Ο ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗ «ΓΙΑΦΚΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟ (ALPHA 9,89 FM, 04/07/16)

*****************


---000logo_gia_ISKRA

******************

---000_Travlos-Tzanetatos_vivlio

************

---000_eg_Althusser____cover

************

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

 ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

---------------------------------------------------------000000000000000000000000alogo

************************************************************

10841463_874492109250962_1737608452_n

E-mail ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

iskranews@gmail.com

*************************

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ
ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΤΙΣ 3:00 Μ.Μ.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ
ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

*************************

ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΑΤΑ" ΤΗΣ Iskra

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


*************************

---000_ekdilosithermansi

8888888***************

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
ΣΤΟ ΚΟΝΤΡΑ CHANNEL ΣΤΙΣ 22/11/16
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ”
 


*************************

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑ.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚH

   


********************************

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

           (23/11/16)

*******************************************

Ο ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ» (EXTRA CHANNEL, 7/11/2016)

ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε

   

*******************************************

Ο ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ” ΤΟΥ ΑΝΤ1 ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΣΤΙΣ 25/11/2016


*******************************************

ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΕ MOSCOVICI

“ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ”  

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ν.ΧΟΥΝΤΗ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

   

*******************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΗΣ ΛΑ.Ε.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ 

         

******************************************

Παλαιότερα videos

********************

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΧΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 

Cretetv - 8/6/16

********************

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ:''ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΚΛΑΒΙΑ!''

**********************

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 14, ΣΤΟΑ ΦΕΞΗ, 8ος ΟΡΟΦΟΣ 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 210-3800067, FAX: 210-3800015

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ:
e-mail organotiko.laikienotita@gmail.com 

ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ :
e-mail grafeiotypou@laiki-enotita.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΝΑΤΙΑΣ 75, 4ος ΟΡΟΦΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - FAX: 2310-271321

********************************************************

 ΦΑΚΕΛΟΣ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)

------------------------------------------------------00000000000000000aaaaaaaaaeikona


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΥΣ:
9 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟ
(22/9/2014)

(Κλικ στην εικόνα)

*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)