ISKRA

Τρίτη12 Δεκ 2017
Text size
  • Μεγένθυση μεγέθους font
  • Κανονικό μέγεθος font
  • Σμύκρινση μεγέθους font
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΚΕΛΟΣ:ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ:ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

Στον παρόντα φάκελο υπάρχουν links των αρχείων της iskra, με θέματα σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη.

Πατώντας στο σχετικό link, μπαίνετε στην κατηγορία "ΦΑΚΕΛΟΙ"

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Οπως ήταν προβλέψιμο, η κρίση στην οποία βυθίζονται οι χώρες της ΕΕ εδώ και μία πενταετία έθεσε υπό σκληρή δοκιμασία την κυρίαρχη άποψη εντός της ευρωπαϊκής Αριστεράς σχετικά με τη φύση της ονομαζόμενης «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και των βασικών πυλώνων της, και πρωτ'απ'όλα του βασικότερου εξ'αυτών, της ΟΝΕ. Βεβαίως αυτή η κρίση είναι μια παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που άρχισε στις ΗΠΑ και αγγίζει τα θεμέλια της σημερινής χρηματιστικοποιημένης οικονομίας. Είναι όμως προφανές ότι πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ΕΕ, και εντός αυτής ορισμένες χώρες ποιοτικά περισσότερο από άλλες. Μετατιθέμενη στο τραπεζικό και δημοσιονομικό επίπεδο, η κρίση οδήγησε σε πρωτοφανείς για τα μεταπολεμικά δεδομένα ανεπτυγμένων χωρών πειραματισμούς, με αιχμές τα Μνημόνια και τη θεραπεία-σοκ που επιβλήθηκαν στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας από τους ίδιους τους θεσμούς της ΕΕ (συνεπικουρούμενους από το ΔΝΤ, με περιορισμένο όμως ρόλο). Με άλλα λόγια, έγινε σαφές ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτελεί παράγοντα καθοριστικής σημασίας στην ειδική, και εξαιρετικά βεβαρυμένη μορφή που παίρνει η κρίση στην Γηραιά Ηπειρο. Αναδείχθηκαν ταυτόχρονα οι βασικές όψεις της λειτουργίας του που κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες:
- Τη θωράκιση ιδιαίτερα σκληρών εκδοχών νεοφιλελευθερισμού, πολύ πέρα από μια απλή πολιτική λιτότητας.
- Την υπεράσπιση των συμφερόντων των καπιταλιστικών τάξεων του ευρωπαϊκού κέντρου, πρώτα και κύρια της Γερμανίας, σε βάρος αυτών της περιφέρειας, αλλά και των «ενδιάμεσων» μεγάλων χωρών (ειδικά της Γαλλίας και, ακόμη περισσότερο, της Ιταλίας, που έχει και όψεις περιφερειακής χώρας).
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων είχε κατακλυσμικές συνέπειες σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Οι κυριότερες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- Μια πρωτοφανής αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών του κέντρου και της περιφέρειας. Ενώ η Γερμανία έχει, από το 2010 και μετά, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το ΑΕΠ της να κινείται το 2012 κατά 7% υψηλότερα απ'ότι το 2008 (παρά τη συρρίκνωση κατά 5,1% το 2009), η Ελλάδα γνωρίζει ύφεση τύπου δεκαετίας του 1930, με το ΑΕΠ της να έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 20% στην ίδια περίοδο. Τα αντίστοιχα ποσοστά συρρίκνωσης της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι της τάξης του 6%, της Ιρλανδίας του 15%, ενώ η Γαλλία γνωρίζει στασιμότητα με εντεινόμενες υφεσιακές τάσεις.
- Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης οι βίαιες συνταγές που είχαν ως τώρα εφαρμοστεί στις χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης (δραστική εσωτερική υποτίμηση, μαζική εκποίηση δημόσιας περιουσίας, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων), με τα γνωστά και απολύτως αναμενόμενα αποτελέσματα (μαζική ανεργία και φτωχοποίηση, διάλυση του κράτους κλπ).

- Τη δημιουργία ενός πλέγματος σχέσεων κυριαρχίας νεοαποικιακού τύπου στις χώρες που υποβλήθηκαν σε Μνημόνια, με κύριο μοχλό τους μηχανισμούς αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Βασικές του όψεις η ολόπλευρη τροϊκανή κηδεμονία, η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και η αυταρχική κλιμάκωση του κράτους, που κινείται οριακά πλέον εντός του πλαισίου της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Η ειδική μορφή που παίρνει λοιπόν η κρίση εντός ΕΕ αναδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη φύση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που βασίστηκε στις γνωστές συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβώνας. Από οικονομική άποψη, η ΟΝΕ οδήγησε σε μια ψαλίδα ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κέντρο και την περιφέρεια, στην υπερχρέωση των χωρών που ανήκουν στο κλαμπ των χαμένων και κατόπιν στην υπαγωγή τους στη μνημονιακή λεηλασία. Από πολιτική άποψη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, Eurogroup) εξελίσσονται στους κεντρικούς μηχανισμούς συντονισμού και επιβολής ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών αλλά και διασφάλισης της κυριαρχίας των χωρών του κέντρου, με τη Γερμανία στη θέση του ηγεμόνα.

 

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η συνοπτική απαρίθμιση των παραπάνω θα αρκούσε από μόνη της για να καταδειχθεί το αδιέξοδο της κυρίαρχης στρατηγικής εντός της ευρωπαϊκής αριστεράς, που βασίζεται όπως ξέρουμε στο στόχο μιας «άλλης ΕΕ», απαλλαγμένης από την πρόσδεση στις νεοφιλεύθερες πολιτικές. Ο συνδυασμός ακραίου αντιδημοκρατικού κατήφορου, σκληρού νεοφιλευθερισμού και νεοαποικιακής επιβολής καταρρακώνει τα θεμέλια του ευρωπαϊστικού σχεδίου που ορίζει την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ως μοντέλο ενός πιο «κοινωνικού» καπιταλισμού σε πλαίσιο δημοκρατικών εγγυήσεων και συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών κρατών και λαών.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα σε τι συνίσταται ειδικότερα η αριστερή εκδοχή του ευρωπαϊστικού σχεδίου, ας εξετάσουμε την πιο αντιπροσωπευτική του ίσως εκδοχή, δηλαδή τα ντοκουμέντα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που συσπειρώνει τις κύριες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς της ευρύτερης περιοχής.
Στο 3ο του συνέδριο, το 2010, το ΚΕΑ παρουσιάζει την αντίληψή του περί «εκδημοκρατισμού της ΕΕ» ως εξής :
«Το ΚΕΑ δεσμεύεται να διεκδικήσει την πραγματική δημοκρατία στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και μια βαθιά αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής με διττή έννοια: πρώτον σε ότι αφορά τον πραγματικό έλεγχο της μετεγκατάστασης των κεφαλαίων και δεύτερον τοεμπόριο,με την έννοια της κατάργησης τωνανισοτήτων ανάμεσα στις διάφορες περιοχές η οποία θα επιτρέψει την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Ευρώπης. Αυτή η διαδικασία δημοκρατικού μετασχηματισμού αφορά τους θεσμούς και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των εθνικών κρατών. Παλεύουμε για τη δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δυσυχώς όμως το ντοκουμέντο δεν εξηγεί πως είναι δυνατό αυτοί οι στόχοι, που αντιβαίνουν το σύνολο των εν ισχύ συνθηκών, που συστηματοποιούν τον απρόσκοπτο και ελεύθερο ανταγωνισμό και δημιουργούν πανίσχυρους μηχανισμούς απόκλισης και ανισότητας μεταξύ περιοχών και χωρών, μπορούν να υλοποιηθούν με δεδομένο ότι οποιαδήποτε αλλαγή των συνθηκών απαιτεί ομοφωνία, ή έστω συμφωνία των κυριότερων (δηλαδή μεγαλύτερων) χωρών. Αναπόφευκτα λοιπόν καταλήγουν στο να μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγια, κάτι που ίσως εξηγεί και την πλήρη αδυναμία τους να συγκροτήσουν το παραμικρό κίνημα σε ευρωπαϊκή επίπεδο παρά την τελετουργική τους επανάληψη εδώ και πολλά χρόνια σε πάμπολα κείμενα και εκδηλώσεις.
Κάτι παρόμοιο ισχύει φυσικά και για τα μέτρα που προτείνονται στη συνέχεια του ντοκουμέντου του ΚΕΑ και που προτάσσουν «ευρωπαϊκής λύσεις» για μια εναλλακτική αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή λύσεις που η εφαρμογή τους νοείται μόνο κατ'ευθείαν σε ένα ευρωπαϊκό υπερεθνικό επίπεδο.
Ως τέτοια μέτρα το ΚΕΑ αναφέρει κυρίως:
- Την «ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους» με την «κατάργηση μέρους του» (δεν διευκρινίζεται αν αφορά το μεγαλύτερο μέρος του).
- Τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».
- Τη μεταρρύθμιση της ΕΚΤ έτσι ώστε να τροφοδοτεί με πίστωση πραγματικά αναπτυξιακούς στόχους.
- Τη φορολόγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των κερδοσκοπικών συναλλαγών και ευρύτερα των εισοδημάτων που προέρχονται από χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.
- Τη δημιουργία ευρωομόλογων.
Πέρα από τη συζήτηση σχετικά με το πόσο δόκιμα ή πραγματοποιήσιμα είναι το σύνολο ή μέρος αυτών των μέτρων εντός του υπαρκτού ευρωπαϊκού πλαισίου, και πάλι λείπει η οποιαδήποτε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν: πχ αν αποκτήσει το ΚΕΑ την πλειοψηφία στο ονομαζόμενο «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» (που όμως δεν αποτελεί καν τύποις νομοθετικά κυρίαρχο όργανο); Αν συμβούν περίπου ταυτόχρονες πολιτικές ανατροπές σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών; Εαν ναι είναι δυνατόν να νοηθεί μια διαδικασία συναινετικής αλλαγής των συνθηκών αντίστοιχης με αυτήν που επικράτησε κατά την επικύρωσή τους στη σημερινή τους μορφή;
Αντί για κάποια απόπειρα απάντησης έχουμε μια γενικόλογη διακύρηξη σύμφωνα με την οποία
«Το ΚΕΑ αγωνίζεται για μια δημοκρατική και αριστερή πολιτική λύση, για την αλλαγή της κατάστασης σε κάθε επίπεδο: τοπικό, εθνικό,ευρωπαϊκό και παγκόσμιο».
Παρά την απαρίθμιση των δυνάμεων που καλούνται να στρατευθούν σε τέτοια κατεύθυνση (κινήματα, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς, κλπ), λείπει η οποιαδήποτε ανάλυση των σχέσεων ανάμεσα σε αυτά τα επίπεδα και των διαφορετικών (ενίοτε και αντιθετικών) χρονικοτήτων που τα χαρακτηρίζουν από τη σκοπιά των πολιτικών συσχετισμών. Οι ρυθμοί ανάπυξης της ταξικής πάλης και οι συσχετισμοί που απορρέουν χαρακτηρίζονται και αυτές από την «άνιση και συνδυασμένη ανάπτυξη» που αποτελεί το ίδιον του καπιταλισμού ως παγκόσμιο σύστημα. Επιπλέον το κείμενο δεν ορίζει σε ποιό επίπεδο κρίνεται το στοίχημα της συνολικής ανατροπής του συσχετισμού δύναμης, δηλαδή της πολιτικής εξουσίας. Με χαρακτηριστικό τρόπο δεν τίθεται καν το ενδεχόμενο κατάκτησης από κόμμα μέλος του ΚΕΑ κυβερνητικής εξουσίας, προφανώς γιατί κάτι τέτοιο είναι νοητό μόνο σε εθνικό επίπεδο και θα διατάρασσε την ρητορική συμπληρωματικότητα μεταξύ όλων των επιπέδων που απαριθμούνται. Αυτό δείχνει εξ'άλλου και ο τρόπος με τον οποίο το κείμενο καταδικάζει απερίφραστα τόσο τις «εθνοκεντρικές» (το αγγλικό και το γαλλικό κείμενο μιλούν μάλιστα για «εθνικές: national/nationales») όσο και τις «ευρωκεντρικές» λύσεις:
«Πολλοί αντιμετωπίζουν τη διεύρυνση της φτώχειας και των ανισοτήτων ως συνολική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ικανή να βάλει τέλος στην κερδοσκοπία, τότε ποιός μπορεί να το κάνει; Οι εθνοκεντρικές και ευρωκεντρικές λύσεις, που είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών ολόκληρης της Ευρώπης, δεν οδηγούν στην κοινωνική ισότητα. Χωρίς αλληλεγγύη και συνεργασία πέρα από τα εθνικά σύνορα, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε τις πολιτικές του μέλλοντος. Πιστεύουμε πως η κοινωνική ευθύνη μπορεί να προκύψει μόνο μέσω της συνεργασίας, όχι από τον ανταγωνισμό».
Παρά τις επιφανειακά «ισορροπημένες» διατυπώσεις («ούτε εθνοκεντρισμός, ούτε ευρωκεντρισμός»), είναι εμφανές ότι επί της ουσίας καταδικάζεται οποιαδήποτε απόπειρα λύσης εκτός πλαισίου ΕΕ, που ταυτίζεται με τον «ανταγωνισμό» ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί θεσμοί (αν και βελτιώσιμοι) θεωρούνται ότι αποτελούν βήματα προς την «αλληλεγγύη και τη συνεργασία πέρα από τα εθνικά σύνορα". Πως αλλιώς θα μπορούσε εξ'άλλου να κατανοηθεί η εκπληκτική διατύπωση σύμφωνα με την οποία «μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να βάλει τέλος στην κερδοσκοπία»...
Δεν χρειάζεται νομίζουμε να τονισθεί πόσο ακατάλληλα μοιάζουν αυτά τα προ τριετίας κείμενα για να αντιμετωπισθεί με όρους στοιχειώδους ρεαλισμού η προοπτική ρήξης μιας χώρας, ακόμη και μιας σειράς χωρών, με το μνημονιακό πλαίσιο και την τροϊκανή κυριαρχία που το συνοδεύει. Πόσο απροετοίμαστη βρέθηκε, για να το πούμε διαφορετικά, η Αριστερά που κινήθηκε σε αυτή τη βάση μπροστά στο ενδεχόμενο σπασίματος της αλυσίδας σε έναν συγκεκριμένο «αδύνατο κρίκο», επί του προκειμένου την Ελλάδα, και στην ισχυρή πιθανότητα ανάλυψης της εξουσίας από ένα αριστερό κόμμα μιας μικρής περιφερειακής χώρας σε ένα απολύτως εχθρικό (σε διακρατικό επίπεδο) ευρωπαϊκό περιβάλλον. Και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η κατεύθυνση στην οποία κινούνται τα κείμενα του ΚΕΑ υποδηλώνει εν τέλει μια δορυφορική λογική ως προς τις στρατηγικές επιλογές των ευρωπαϊκών αρχουσών τάξεων και βεβαίως της ευρωπαϊστικής ιδεολογίας που τις νομιμοποιεί.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Η ισχύς αυτής της υποτελούς ως προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την ιδεολογία του σχέση εξηγεί και την καθυστέρηση με την οποία εμφανισίστηκε η ανοιχτή αμφισβήτηση του ευρωπαϊσμού στο εσωτερικό των αριστερών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν παραδοσιακά εχθρικά έναντι της ΕΕ. Αυτή είναι η περίπτωση των εναπομείναντων «παραδοσιακών» ΚΚ, σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αλλά αφορά και το μεγαλύτερο τμήμα των σκανδιναβικών κομμάτων , όπως και το μαοϊκών καταβολών Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας κ. α. Στις κεντρικές χώρες της Ευρώπης όμως, αλλά και στο Νότο, ο αριστερός ευρωπαϊσμός κυριαρχούσε δίχως στην ουσία αντίβαρο, με την εξαίρεση των υπολογίσιμων αλλά αυστηρά περιχαρακωμένων ΚΚ Πορτογαλίας και Ελλάδας.
Σε μια πρώτη φάση, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έως την κυπριακή κρίση, σε επίπεδο πολιτικής Αριστεράς, μπορούμε να πούμε ότι επικρατεί ένα πάγωμα και μια σχετική σιωπή. Ακόμη και παραδοσιακά αντιΕΕ δυνάμεις όπως τα προαναφερθέντα ΚΚ Ελλάδας και Πορτογαλίας, αποφεύγουν, με διάφορετικά σκεπτικά, να θέσουν θέμα ευρώ και γενικότερα σύγκρουσης με την ΕΕ ως στοιχεία μιας αριστερής στρατηγικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα (Αριστερό Μπλόκο Πορτογαλίας, ΚΚ Γαλλίας) παρατηρείται μια σκλήρυνση ευρωπαϊστικών αντανακλαστικών στο όνομα της οριοθέτησης απέναντι σε υποτιθέμενες τάσεις «εθνικής αναδίπλωσης». Η Ελλάδα, όπου αντίθετα διεξάγεται μια πολύ ζωντανή αντιπαράθεση εντός των δυνάμεων που συσπειρώνονται στον Σύριζα και όπου το σύνολο σχεδόν της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έχει μια ιδιαίτερα οξυμένη αντι-ΟΝΕ και αντι-ΕΕ στάση, αποτελεί με αυτήν την έννοια εξαίρεση. Ακόμη και η θέση με την οποία ο Σύριζα κατέβηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις της άνοιξης του 2012, και που τον έφεραν στα πρόθυρα της εξουσίας, δηλαδή το «καμμιά θυσία για το ευρώ», αποτελούσε παραφωνία για τα τότε δεδομένα του ΚΕΑ.
Είναι αλήθεια ότι κάτω από την επιφάνεια της στασιμότητας και το πέπλο σιωπής τα πράγματα κινούνταν. Σε τμήματα της γαλλικής αλλά και στην περιφέρεια της πορτογαλικής αριστεράς ακούγονταν φωνές που εξέφραζαν μια πιο συστηματική αντίθεση στην ΕΕ και το ευρώ . Ο πρώην ηγέτης της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς Γιαμαθάρες, παρά τη γενική μετριοπάθεια που χαρακτηρίζει τις θέσεις, υποστηρίζει την έξοδο της χώρας του από το ευρώ από το φθινόπωρο του 2012. Ο Μελανσόν (βλέπε και παρακάτω) είχε ήδη διαφοροποιηθεί σε καίρια σημεία από την γενικότερη ευρωπαϊστική λογική. Σ'αυτή τη φάση, ορισμένοι αριστεροί οικονομολόγοι, με δεσπόζουσες μορφές τον Κώστα Λαπαβίτσα και τον Γάλλο Ζακ Σαπίρ, και κάποια έντυπα όπως η Μοντ Ντιπλοματίκ, έπαιξαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της συζήτησης. Αναδρομικά μπορούμε να πούμε ότι άσκησαν μια διαβρωτική επίδραση στην ιδεολογική ηγεμονία του αριστερού ευρωπαϊσμού. Σε πολιτικό επίπεδο, με εξαίρεση και πάλι την ελληνική περίπτωση, οι διαδικασίες αυτές παρέμεναν ωστόσο υπόγειες, κτήμα περιορισμένων κύκλων της Αριστεράς.
Τα πράγματα αλλάζουν εντυπωσιακά με το ξέσπασμα της κυπριακής κρίσης. Η ωμότητα με την οποία η ΕΕ και η ΕΚΤ καταπάτησαν κάθε έννοια δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας, σε συνδυασμό με το πρωτοφανές μέτρο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, προκαλούν σοκ σε όλη την Ευρώπη. Στις εβδομάδες που ακολουθούν δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου της Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν και ο Γερμανός Οσκαρ Λαφοντέν, θέτουν ανοιχτά θέμα ευρώ. Ο πρώτος δηλώνει ότι αν χρειαστεί μια προοδευτική κυβέρνηση να επιλέξει μεταξύ λαϊκής κυριαρχίας και διατήρησης του ευρώ, θα πρέπει να αποφασίσει υπέρ της πρώτης. Ο δεύτερος προτείνει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο την διάλυση της ΟΝΕ και την επιστροφή σε εθνικά νομίσματα αλλά με συντεταγμένο τρόπο. Αμέσως μετά, το ΑΚΕΛ παίρνει θέση υπέρ της διπλής εξόδου της Κύπρου από Μνημόνια και ΟΝΕ και γίνεται το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα που υιοθετεί παρόμοια θέση, αξιποιώντας ταυτόχρονα τις επεξεργασίας οικονομολόγων όπως ο Λαπαβίτσας και ο Φλάσμπεκ.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά οι εξελίξεις παίρνουν αλυσιδωτό χαρακτήρα. Εντός της γερμανικής Αριστεράς ανοίγει μια αντιπαράθεση γύρω από τις δηλώσεις Λαφοντέν, που υποστηρίζονται από την ανερχόμενη ηγετική προσωπικότητα του Die Linke (Αριστερά), και αντιπρόεδρο του κόμματος, Σάρα Βαγκενκνεχτ, αλλά και από σημαντικά τμήματα της αριστερής του πτέρυγας. Ακολουθεί η έκδοση της μελέτης των Κώστα Λαπαβίτσα και του στενού συνεργάτη του Λαφοντέν Χάϊνερ Φλάσμπεκ από το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το επίσημο ινστιτούτου της Γερμανικής Αριστεράς, και η δημόσια παρουσίαση και συζήτησή του στο Βερολίνο σε συνεντεύξεις τύπου και ημερίδας που του είναι ειδικά αφιερωμένης.
Στη Γαλλία, το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν στο συνέδριό του σκιαγραφεί σχέδιο Β έναντι του ευρώ, σε περίπτωση που δεν γίνουν οι προτάσεις για μεταρρύθμιση της ΕΚΤ απορριφθούν από τις άλλες κυβερνήσεις, ένα εναλλακτικό σχέδιο που οικοδομείται γύρω από δύο «σενάρια»: το ενδεχόμενο κοινού νομίσματος χωρών του Νότου ή και την επιστροφή σε εθνικά νομίσματα με ειδικές ρυθμίσεις για τις ανταλλαγές με τις εκτός ΕΕ χώρες. Αλλά και σε άλλες συνιστώσες του Αριστερού Μετώπου, ειδικότερα σε αυτές που προέρχονται από τον τροτσκιστικό χώρο, άνοιξε μια ουσιαστική συζήτηση με την έκδοση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε ο οικονομολόγος και στέλεχος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς Σεντρίκ Ντιράν και κυκλοφόρησε με τον εύγλωτο τίτλο «Να τελειώνουμε με την Ευρώπη» . Στην Πορτογαλία οι φωνές αμφισβήτησης της ΟΝΕ πυκνώνουν και διαπερνούν όλους τους χώρους της Αριστεράς, έως και τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας. Στην Ισπανία ο Χούλιο Αγκίτα, η ιστορική προσωπικότητα της κομμουνιστικού κινήματος, παίρνει την πρωτοβουλία ενός Μανιφέστου υπέρ της εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ που συγκεντρώνει δεκάδες υπογραφές διανοούμενων, συνδικαλιστών και κεντρικών στελεχών της ισπανικής αριστεράς.
Αν και κυπριακή κρίση έπαιξε αναμφισβήτητα καταλυτικό ρόλο, οι δρόμοι πρέπει να υπγραμμισθεί ότι οι δρόμοι που οδήγησαν σε αυτή τη γρήγορη μεταβολή του τοπίου είναι περισσότεροι από ένας. Ο Μελανσόν για παράδειγμα υπήρξε στο παρελθόν θερμός ευρωπαϊστής, οπαδός μιας ομοσπονδιακής ΕΕ. Είχε μάλιστα ταχθεί υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ κάτι για το οποίο έκανε δημόσια αυτοκριτική. Η μετατόπισή σ'αυτά τα θέματα υπήρξε σταδιακή αλλά διαρκής. Το 2005, όταν ήταν ακόμη εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αντιτάχθηκε σθεναρά στο ευρωσύνταγμα και υπήρξε από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ενωτικής καμπάνιας της ριζοσπαστικής Αριστεράς υπέρ του όχι στο σχετικό δημοψήφισμα (το οποίο και πλειοψήφισε). Μετά την αποχώρησή του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και κατά της διάρκεια της εντυπωσιακά μαζικής προεκλογικής του εκστρατείας ως υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές του 2012 απέρριψε την ιδέα της ομοσπονδιακής Ευρώπης και χαρακτήρισε τους θεσμούς της ΕΕ δομικά αντιδημοκρατικούς. Γενικότερα, ο Μελανσόν αρνήθηκε κάθε εκχώρηση επιπλέον εθνικής κυριαρχίας σ'αυτούς καθώς και το δικαίωμα opting out (μονομερούς αποδέσμευσης) της Γαλλίας από οποιαδήποτε αντικοινωνική ρύθμιση αποφασίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα δικαίωμα αντίστοιχο με αυτό που αναγνωρίζεται στη Μεγάλη Βρετανία - για τους διαμετρικά αντίθετους λόγους βέβαια. Υπερασπίστηκε δε με πάθος, σκορπώντας ενθουσιασμό σε ογκώδη ακροατήρια, το δικαίωμα μιας πραγματικά αριστερής κυβέρνησης να ακολουθήσει μονομερώς μια διαφορετικά πορεία, ερχόμενη σε σύγκρουση με τη συντηρητική Γερμανία αλλά και τους θεσμούς της Ε.Ε..
Αντίστοιχη είναι και με μια έννοια η πορεία του Οσκαρ Λαφοντέν, επίσης προερχόμενου από την αριστερή τάση της σοσιαλδημοκρατίας, πρώην ευρωπαϊστή και θιασώτη του ευρώ, που διαπιστώνει όμως τις συνέπειες της γερμανικής καπιταλιστικής ηγεμονίας τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας του. Μεταξύ αυτών είναι και η εμπέδωση μιας συστημικής εσωτερικής συναίνεσης γύρω από το γερμανικό μοντέλο και το ευρώ, που αγκαλιάζει το σύνολο των πολιτικών και οικονομικών ελίτ της χώρας αλλά και σημαντικά τμήματα της κοινωνίας (ακόμη και του συνδικαλιστικού κινήματος) και καθιστά απίθανη την οποιαδήποτε αλλαγή στάση της Γερμανίας στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον. Το συμπέρασμα που συνάγουν ο Λαφοντέν, η Βάγκενκνεχτ και άλλοι γερμανοί αριστεροί είναι υπό αυτές τις συνθήκες η εμμονή στις «ευρωπαϊκές λύσεις» όπως αυτές που έχει επεξεργαστεί το ΚΕΑ, αλλά και τα επιμέρους κόμματα που το αποτελούν, ισοδυναμεί με πολιτικό παροπλισμό. Και ότι προέχει η επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων και η υποστήριξη εκείνων των αριστερών δυνάμεων όπως το ΑΚΕΛ που προτείνουν λύσεις εκτός πλαισίου ΟΝΕ.
Τέλος, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που υφίστανται Μνημόνια, πλήρη (Πορτογαλία) ή άτυπα (Ισπανία), και μετρούν υπολογίσιμες και εκλογικά ανερχόμενες αριστερές δυνάμεις, η αμφισβήτηση της ΟΝΕ συνδέεται με την επιτακτική, και γνώριμη σε μας, ανάγκη άμεσα εφαρμόσιμων και ρεαλιστικών λύσεων που να ανοίγουν έναν δρόμο για την επιβίωση αυτών των κοινωνιών και να αποτελούν τη βάση μιας πρότασης εξουσίας για την Αριστερά.

Η Iskra ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η Ισκρα κάλυψε από την αρχή με συστηματικό και πρωτοπόρο θα λέγαμε για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα τρόπο αυτήν τη συζήτηση. Σ'αυτό το φάκελλο συγκεντρώνουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά υλικά που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα τους τελευταίους μήνες με σκοπό τη σφαιρική κάλυψη του θέματος.
Περιττό να πούμε ότι αυτή η συζήτηση κάθε άλλο παρά έχει κλείσει, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Θα λέγαμε μάλιστα ότι, όπως δείχνουν και τα υλικά του φακέλλου, μόλις έχει αρχίσει με την έννοια της παραγωγής αποτελεσμάτων που αλλάζουν τα ως τώρα δεδομένα. Ο φάκελλος αυτός αποτελεί απλά μια απόπειρα καταγραφής ενός κύκλου κατά τη διάρκεια του οποίου αναδείχθηκαν τα πρώτα στοιχεία μιας καινούργιας θεώρησης κρίσιμων στρατηγικών ζητημάτων του αριστερού κινήματος. Μιας θεώρησης που κατανοεί ότι ο νέος διεθνισμός που έχει ζωτική ανάγκη η Αριστερά δεν μπορεί να έχει καμμιά σχέση, παρά μόνο της αντιπαραράθεσης και της σύγκρουσης με τις πολιτικές και οικονομικές στρατηγικές των ευρωπαϊκών αρχουσών τάξεων και το ειδικό επίπεδο όπου αυτές συμπκνώνονται: την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», την ΟΝΕ και εν τέλει την ίδια την ΕΕ.

Γαλλία

Μελανσόν:

1. Μετάφραση δήλωσης «μεταξύ ευρώ και λαϊκής κυριαρχίας επιλέγουμε λαϊκή κυριαρχία»

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11422:laikh-kyriarxia-eyrw&catid=86:expolitiki&Itemid=268

2. Συνέντευξη στον Στάθη Κουβελάκη

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11923:sinenteyxi-jean-luc-melanchon&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Ζακ Σαπίρ

Συνέντευξη στην Εποχή

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11737:zak-sapir-synenteuksi-epoxi&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Φρεντερίκ Λορντόν:

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΜΟΝΤ ΝΤΙΠΛΟΜΑΤΙΚ: ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ! 

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12951:lornton-frenterik&catid=54:anpolitiki&Itemid=284

Γερμανία

1. Δήλωση του Οσκαρ Λαφοντέν

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11904:oskar-lafonten-dialysi-eurozonis&catid=83:aristera&Itemid=200

2. Σ. Κουβελάκη Η Γερμανική Αριστερά συζητάει για το ευρώ και ένα κείμενο της Σ. Βάγκεβκνεχτ

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12002:debate-on-euro&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

3. Αρθρο του Αντρέϊ Χούνκο

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12175:germaniki-aristera-euro&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

4. Συνέντευξη της Σάρα Βάγκενκνεχτ στον Στάθη Κουβελάκη

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12475:sara-wagenknecht-die-linke-stathis-kouvelakis&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267

5. Στάθη Κουβελάκη άρθρο για την ημερίδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ για τη μελέτη Λαπαβίτσα-Φλάσμπεκ

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12300:kouvelakis-lapavitsas&catid=81:kivernisi&Itemid=198

6. 'Αρθρο Λαπαβίτσα Φλάσμπεκ: Η Γερμανική Αριστερά αμφισβητεί το ευρώ (από Αυγή)

http://www.avgi.gr/article/631636/i-germaniki-aristera-arxizei-na-amfisbitei-to-euro

 

Κύπρος

1. Απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11873:akel-apofasi-ke-euro-mnimonio&catid=83:aristera&Itemid=200

2. Η μελέτη του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11917:akelmeleti&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

3. Συνέντευξη του Αντρου Κυπριανού

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11854:andros-kiprianou-akel&catid=83:aristera&Itemid=200

 

Ισπανία

Μανιφέστο για έξοδο από το ευρώ

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12574:katapelths-eksodos0eyrw-ispania&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

 

Πορτογαλία
Η Πορτογαλική Αριστερά αμφισβητεί το ευρώ και ένα αρθρο του Νούνο Τέλες

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12640:portogalia-euro&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

 

Ιταλία

Αρθρο των Βαζαπόλο, Αριόλα

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12796:l-r&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

 

Σχόλια  

 
0 #58 Μαρκέλα 13-06-2016 22:29
Τι έχει τώρα,να πει ο Μαρίνης Βασίλης;
Παράθεση
 
 
-1 #57 Μαρινης Βασιλης 13-08-2013 18:06
Παραθέτοντας Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ:
Η απάντηση στο σχόλιο #51 είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε μόνη της είτε (πολύ περισσότερο) με την ''αναπόφευκτη'' (λόγω των...κουκιών) στήριξη της ΝΔ, θα εφαρμόσει χειρότερη και αντιλαϊκότερη πολιτική απ'την σημερινή.Με ''καλυψες'' απολυτα..!!

Οι συντροφοι αναγνωστες και σχολιαστες της Iskra , ας κρινουν...!!!!
Παράθεση
 
 
+4 #56 Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ 13-08-2013 16:19
Έχει αξία να σταθούμε σε κάτι.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει το παραμύθι ''τέλος οι δόσεις το '14'', ενώ όλη η Ευρώπη έχει βουίξει ότι ''θα συνεχίσουμε να σας δίνουμε δόσεις,αρκεί να συνεχίζετε να εφαρμόζετε Μνημόνια'';;;

Διότι ετοιμάζεται να μας...ξανασώσει,όπως ο ΓΑΠ το '10 !

Μετά τις γερμανικές εκλογές,θά'ναι μεγάλο...το αδιέξοδο.
Ξαφνικά...θα εκτιμήσει όλος ο Βορράς ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα...δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα.
Θα...κινδυνεύουμε.Θα πρέπει να...ξανασωθούμε.

Η πρώτη Δανειακή υπογράφτηκε απ'τον ΓΑΠ.Η δεύτερη απ'τον Παπαδήμο.

Την τρίτη Δανειακή ετοιμάζονται να την υπογράψουν οι Προεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ,με τη συναίνεση (μάλλον και την ενεργή συμμετοχή λόγω...κουκιών) της ΝΔ.

''Έντιμος συμβιβασμός'' γιατί ''η ρήξη δεν ωφελεί κανέναν'',
''προωθητικός συμβιβασμός'',''μορατόριουμ στους τόκους'',
μαζί με ένα ελεγχόμενο απ'τους δανειστές ''κούρεμα'' (OSI).

Τα συνοδευτικά μέτρα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων,
τα νέα Μνημόνια,θα βαφτίζονται ''ανασυγκρότηση-ανόρθωση''.

Συνέχιση αντιλαϊκής πολιτικής,συνέχ ιση Μνημονίων.

ΑΥΤΑ θα εφαρμόσει ΟΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προκύψει απ'τις εκλογές που δεν αργούν, ΑΝ θέλει να πληρώσει χρεολύσια 80 δισ. μέχρι το '16.

Και δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ διαπραγματευτικ ή δυνατότητα διότι,
εκτός των άλλων,της στερεί τέτοια δυνατότητα το ESM και η Συνθήκη του.

Οι Δραγασάκηδες,εί ναι πολύ πιθανότερο να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη ΝΔ για να σωθεί η χώρα,παρά με στελέχη της Πλατφόρμας! Εξάλλου,ταυτίζο νται με Σαμαρά.Βρείτε μου τις διαφορές τους.

Και θα το δείτε το νέο '89,διότι δεν βγαίνουν αλλιώς τα κουκιά,
το έδαφος έχει προετοιμαστεί,η χώρα καταστρέφεται, ενώ υπάρχει...και ο φασιστικός κίνδυνος.

Αυτά,και καλή συνέχεια στη συζήτηση.
Παράθεση
 
 
0 #55 Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ 13-08-2013 15:33
(συνέχεια και τέλος στην απάντηση στο ερώτημα του #51)

Κατά τη γνώμη μου, υπήρχαν ελπίδες για το λαό από μια Κυβέρνηση της Αριστεράς το 2012 και γι'αυτό την στήριξα.

Δεν είχε...προλάβει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματωθεί στη Μνημονιακή γραμμή και θά'ταν πολύ δύσκολο να κάνει ως κυβέρνηση μέσα σε 15 μέρες τη Μνημονιακή στροφή που έκανε σε 1 χρόνο.

Ήταν μεγάλη χαμένη ευκαιρία το 2012.

Και το λόγο να τον ζητήσετε ορισμένοι από αυτούς που την ΚΛΩΤΣΗΣΑΝ.

Οχι από αυτούς που,παρά τις διαφωνίες,έτρεξ αν και στήριξαν.

Τώρα τι τους ζητάτε;

Να κλείνουν τα μάτια στην Μνηνονιακή στροφή;

Να παραμυθιάζουν τον εαυτό τους και τους άλλους;

Να γίνουν...Μνημονιακοί και οι ίδιοι;

Δεν γίνεται τέτοιο πράγμα.

Υπάρχει πείρα.

Αλλά πάνω κι απ'την πείρα.

Υπάρχει αξιοπρέπεια.
Παράθεση
 
 
+2 #54 Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ 13-08-2013 15:27
Η απάντηση στο σχόλιο #51 είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε μόνη της είτε (πολύ περισσότερο) με την ''αναπόφευκτη'' (λόγω των...κουκιών) στήριξη της ΝΔ, θα εφαρμόσει χειρότερη και αντιλαϊκότερη πολιτική απ'την σημερινή.

Όπως ακριβώς η κυβέρνηση των ''επαναδιαπραγματ ευτών'' του Σαμαρά εφαρμόζει χειρότερη και αντιλαϊκότερη πολιτική απ'την κυβέρνηση ΓΑΠ.

Δεν έχει να κάνει με πρόσωπα ή με κόμματα.

Έχει να κάνει,πρώτα και κύρια,με την αποικιοκρατικού τύπου ΔΕΣΜΕΥΣΗ του ελληνικού ΚΡΑΤΟΥΣ μέσω Δανειακών και Μνημονίων.

Και,συναφώς, έχει να κάνει με τη βούληση του ελληνικού κράτους να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ το χρέος.

Όσο ως χρεοκοπημένη χώρα αναγνωρίζεις το χρέος και πληρώνεις χρεολύσια, τόσο θα παίρνεις νέες δόσεις για να πληρώνεις τις παλιές και τόσο θα εφαρμόζεις τα μέτρα που σου επιβάλλουν οι δανειστές.

Πιο καθαρή απάντηση δεν πιστεύω ότι μπορεί να δοθεί.

Σήμερα,το 2013,δεν υπάρχει λύση με αναμονή της ''σωτήριας'' κυβερνητικής εναλλαγής.

Μόνο με ''νέες Πλατείες'' και σύνδεσή τους με τους χώρους δουλειάς, μόνο αν νεκρώσουν τα πάντα για πολλές μέρες στη χώρα, μόνο αν ένας οργανωμένος απ'τα κάτω λαός απαιτήσει τη διαγραφή των χρεών...μόνο τότε μπορεί να ξαναγεννηθεί η ελπίδα για διαφορετική πολιτική.

Και μόνο τότε,ίσως...ταρακουνηθούν και μερικοί ''απ'τα πάνω'' στην Αριστερά για να σταματήσουν να λειτουργούν ως σήμερα και να οργανώσουν ένα πολιτικό μέτωπο με κυβερνητικό πρόγραμμα που θα αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων και δεν θα εφαρμόζει Μνημόνια για 3 δεκαετίες.

Αν δεν γίνουν αυτά,δεν υπάρχει κανένα μέλλον για τη χώρα και το λαό για τις επόμενες 3 δεκαετίες.
Παράθεση
 
 
-2 #53 Μαρινης Βασιλης 13-08-2013 14:52
Στο ερωτημα ομως δεν μου απαντας...!!!!
Τι εγινε, βγηκαμε απο την πεπατημενη μπουρδολογια και μπλοκαραμε ...???
Αντε ρε, ...εχεις μια ευκαιρια ακομα ..!!!!, και μετα δεν προκειται να ξαναασχοληθω μαζι σου...!!!!
Παράθεση
 
 
0 #52 Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ 13-08-2013 14:03
Ρε μεγάλε , όπως βλέπεις δεν κουράζομαι μέχρι τώρα να διορθώνω τις ανακρίβειες έως...μην πω αυτές που λες.

Δεν θα ξανασχοληθώ όμως μαζί σου γιατί εκτός των άλλων είσαι και αστοιχείωτος.

Για τελευταία φορά.

Έχεις ανοίξει ρε άνθρωπε μισή σελίδα να ξεστραβωθείς απ'τις Δανειακές;Ξέρει ς τι σημαίνει Δανειακή Σύμβαση;Τι σημαίνει κείμενο διεθνούς σύμβασης;

Ξέρεις ρε άνθρωπε τί σημαίνει ''δυνητικός'' σε απλό κείμενο (δεν σε πάω σε κείμενο διεθνούς σύμβασης,άστο αυτό) ;

Στα ετυμολογικά λεξικά που ψάχνεις,βλέπεις μήπως να λέει ότι το ''δυνητικός'' μπορεί να σημαίνει πολλά,αλλά σίγουρα ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι ''ΔΕΝ απαγορεύεται'', ''ΔΕΝ αποκλείεται'', ''μένει ανοιχτό'' και σίγουρα ΔΕΝ σημαίνει ''Τέρμα,δεν γίνεται,
αποκλείεται,τέρ μα τα φράγκα'';

Έχεις δει ρε άνθρωπε πουθενά μέσα στη δεύτερη Δανειακή να λέει ''τέλος τα φράγκα το 2014''; Σε ποια διάταξη;Σε ποιο άρθρο;Για πες μας.

Ευκαιρία ρε φίλε να διαβάσεις και λίγο τη Δανειακή του 2012.

Ψάξε και πες μας πού λέει για τη χρονική ισχύ ''τέρμα τα φράγκα το 2014''.

Το ''δυνητικό'' γίνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ διότι δεν έχεις ως χώρα χρήματα να πληρώσεις χρεολύσια.Η Δανειακή δεν σου λέει πουθενά ''τέλος τα φράγκα το '14''.Σου λέει ''μπορεί να σου δώσω κι άλλα,αν εφαρμόζεις το πρόγραμμα''.

ΟΣΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ το πρόγραμμα,μπορε ίς να παίρνεις δάνεια για μέση διάρκεια έως 17,5 χρόνια.

''Μπορείς να'', λέει η Σύμβαση. Αλλά ''θα'' τα παίρνεις;

ΝΑΙ,λένε η Μπούντεσμπανκ και ο Σόιμπλε: ΘΑ τα παίρνεις.
ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ και μετά το 2014,ΟΣΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ το Πρόγραμμα.Όσο εφαρμόζεις Μνημόνια,θα παίρνεις δόσεις.

Στην πραγματικότητα βέβαια, το ''δυνητικό'' που τόσο σε βασανίζει, γίνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ και από το όλο πλέγμα της ίδιας της Σύμβασης,αλλά δεν σε πάω μέχρι εκεί.

Πού να σε πάω εκεί.Άστο αυτό.

Εδώ ''μεταφράζεις'' το ''δυνητική επέκταση'' της χρηματοδότησης σε ''τέρμα τα φράγκα το 2014''.
Παράθεση
 
 
-3 #51 Μαρινης Βασιλης 13-08-2013 00:20
Και ειλικρινα αναρωτιεμαι..!!

Αυτη η ΝΕΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ που ετσι και αλλιως θα γινει το 2014..!!!!, δεν πρεπει να γινει απο μια αλλη κυβερνηση με κορμο το ΣΥΡΙΖΑ, και στη βαση μια αλλης λογικης ..?
ή , μηπως ....δεν μας νοιαζει..??,
οποτε αφηνουμε τους κους Σαμαρα-Βενιζελο ανενοχλητους ...! ......αφου...... ''ολοι ιδιοι ειναι''..!!

H ερωτηση ειναι απλη...!
Μπορει να απαντηθει ακομα και μονολεκτικα ..!!

Ας απαντησουν λοιπον ορισμενοι ''στα ισα'' .....αντι να ''κρυβονται'' πισω απο τους Δραγασακηδες και τους Μηλιους ...!!!
Παράθεση
 
 
-2 #50 Μαρινης Βασιλης 12-08-2013 23:31
Παραθέτοντας Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ:
Το ''΄δυνητικό'' που προσπαθείς να πεις,είναι η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ που δίνει η δεύτερη Δανειακή,την οποία αγνοείς εντελώς,για επέκταση της ''βοήθειας'' για μέση διάρκεια όχι άνω των 17,5 ετών.Κανένας στη δεύτερη Δανειακή δεν ορίζει πουθενά ''τέλος οι δόσεις το 2014''. Last year και πάλι!


Καλα εχεις μεγαλη πλακα...!!
Μηπως εχεις και προβλημα στη κατανοησης της ελληνικης γλωσσας?
οταν λες ''δινει την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ'' ..!!! , αυτο δεν δηλωνει ''ΔΥΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ'' ..?? ( οι δυο λεξεις εχουν κοινη ριζα το δυναμαι να...= μπορω να ...)
Αυτο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ σημαινει: ''τερμα τα φραγκα'' το 2014 ...!!!.
Εαν και εφοσον τοτε , υπαρξει συμφωνια ( στη βαση των υλοποιηθεντων στοχων του προγραμματος.) , τοτε μονο ......''δυναται να'' επεκταθει ...!!!......αλλα μπορει και οχι ...!!!!

Αρα ,παμε για αλλα :
ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ,ΝΕΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ...!!!


Υ.Γ.
Ανοιξε και κανενα ετυμολογικο λεξικο της ελληνικης για να συνεννοηθουμε..!!!
Παράθεση
 
 
-4 #49 Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ 12-08-2013 15:41
(Συνέχεια στην απάντηση στο ανεκδιήγητο σχόλιο #47,στο οποίο η παντελής άγνοια είναι δεμένη με θρασύτητα)

Όπως φυσικά είναι...last year η ''ενημέρωσή'' σου για τις Δανειακές καθώς και για το τί λένε γι'αυτές οι Ευρωπαίοι.

Ο Σόιμπλε λέει τα ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ από αυτά που λες εσύ.

''Θα δίνουμε βοήθεια στην Ελλάδα ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2014,ΑΡΚΕΙ να εφαρμόζει το Πρόγραμμα''. Αυτό λέει.

Τόσο...ενημερωμένος είσαι.

Το ''΄δυνητικό'' που προσπαθείς να πεις,είναι η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ που δίνει η δεύτερη Δανειακή,την οποία αγνοείς εντελώς,για επέκταση της ''βοήθειας'' για μέση διάρκεια όχι άνω των 17,5 ετών.Κανένας στη δεύτερη Δανειακή δεν ορίζει πουθενά ''τέλος οι δόσεις το 2014''. Last year και πάλι!

''Ενημέρωση'' απ'την πρώτη Δανειακή,ενώ εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε υπογράψει τη δεύτερη και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε και ΤΡΙΤΗ !!!

Το ''δυνητικό'' γίνεται αναγκαστικό απ'την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι το 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε νέα ''βοήθεια'' απ'τους Ευρωπαίους; Ναι, ένας Προεδρικός που γράφει στην Ίσκρα.

80 δισ. ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ μέχρι το 2016,χρηματοδοτικό κενό 20 δισ.

Είναι μονόδρομος τα νέα δάνεια αν θες να πληρώνεις ΚΑΙ τα χρεολύσια.Γι'αυτό προετοιμάζεται το έδαφος.
Έκθεση Μπούντεσμπανκ,δ ηλώσεις Σόιμπλε,κλίμα στον εγχώριο Τύπο για τα νέα μέτρα και τα νέα δάνεια.

Άλλη φορά ρε φίλε μην έρχεσαι αδιάβαστος εδώ μέσα.

Καταντάει κουραστικό και δεν προχωράει και η συζήτηση.

Κάνε μια επανάληψη τουλάχιστον.Δεν έχει νόημα να πετάς σε κάθε 3 προτάσεις 4 ανακρίβειες (για να μην πω τίποτα άλλο).

Δεν είναι αδίκημα η άγνοια.Όλοι μαθαίνουμε καθημερινά.
Η μόνη λύση είναι το ξεστράβωμα.Ενημέρωση,ανοιχ τά μάτια,
χωρίς παρωπίδες.Είναι σκληρές οι εποχές και πάνω απ'όλα πρέπει να ξέρουμε τί συμβαίνει γύρω μας,για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.
Παράθεση
 
 
+1 #48 Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ 12-08-2013 15:20
Δεν γίνεται να μη γελάσεις με το σχόλιο #47.

Πρέπει να είσαι ο μόνος που δεν γνωρίζει ότι στην Ευρώπη κλιμακώνεται η συζήτηση για το αν πρέπει να καταργηθεί η Τρόικα με τη σημερινή μορφή της και αν πρέπει να φύγει το ΔΝΤ απ'την Ευρώπη χάριν ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου!

Αρχίζουν μάλιστα και το λένε ανοιχτά ΚΑΙ ''ευρωπαϊστές'' πολιτικοί στην Ελλάδα,πχ Διαμαντοπούλου.

Απορώ : μόνο απ'τον Δραγασάκη ενημερώνεσαι εσύ;

''ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΣ κεντρικός εταίρος'',όπως γράφεις,ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ το ΔΝΤ.! Last year!

Η ίδια η Ευρώπη,με πρώτη τη Γερμανία,απαίτη σε απ'την αρχή την συμμετοχή του ΔΝΤ, διότι αλλιώς δεν θα ενέκρινε ποτέ το αρχικό ''πακέτο διάσωσης'' του 2010.

Τώρα όμως,δεν ξέρω αν τό'μαθες, Γερμανία και ΔΝΤ δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την ακολουθητέα πολιτική στα επόμενα πακέτα διάσωσης.

Και δεν είναι ΜΟΝΟ συζήτηση των Ευρωπαίων το αν θα φύγει το ΔΝΤ. Είναι και συζήτηση του ΙΔΙΟΥ του ΔΝΤ!

Για μία ακόμη φορά,η ''ενημέρωσή'' σου είναι...last year.
Παράθεση
 
 
+2 #47 Μαρινης Βασιλης 12-08-2013 13:38
Παραθέτοντας Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ:
......... θα συνεχίσει να υπάρχει το ΔΝΤ στην Ευρώπη ή θα ιδρύσουμε στη θέση του ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;

Ο επικεφαλής του μόνιμου θεσμού της ΕΕ,του ESM, o Ρέγκλινγκ, προτείνει ανοιχτά την κατάργηση του θεσμού της Τρόικα και τον παραμερισμό του ΔΝΤ απ'τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.


Ενταξη...!!,.......γραφεις οτι γραφεις....!!
Τουλαχιστον...!!!, φροντισε να εισαι σωστα ενημερωμενος ..!!

1) Το ΔΝΤ μπορει να θεωρείται ότι έχει εμπλακεί ίσως περισσότερο από ότι αρχικα ειχε σχεδιαστει, αλλά παραμένει ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΣ κεντρικός εταίρος της ΕΕ λόγω των πόρων του.

2) Το επισημο οικονομοτεχνικο σχεδιο της ΕΕ για καταργηση του ESM και δημιουργια ενος Eυρωπαικου Νομισματικου Ταμειου(EMF) προβλεπει σε τελικο σταδιο την ενταξη του EMF στο ΔNT σαν μελος του. (δεν μπορει εξαλλου να γινει και αλλιως..!!).

3) Υπο αυτή μονο την έννοια..!!!! ,
το μονο που συζητανε στην Ευρωπη ειναι μια μειωση της απευθειας συμμετοχης του ΔNT στο 10% της συνολικής χρηματοδότησης .
Παράθεση
 
 
-2 #46 Μαρινης Βασιλης 12-08-2013 12:56
Επαναλαμβανω ξανα , αυτο που τα ιδια τα γεγονοτα καθομολογουν..!!...τιποτα παραπανω...!!!

1) Η Δανειακη συμβαση ληγει το '14 (και του ΔΝΤ το '16)...!!
Αυτο που γραφεται απο ορισμενους ''φιλους'' , μη ορθα ενημερωμενους (για να μην πω κατι χειροτερο..!) για ''μεση διαρκεια τα 17,5 ετη''....αν διαβασουν καλυτερα, θα δουν οτι αυτο δεν αποτελει ''ορο'' της δανειακης συμβασης , ουτε ''δεσμευση'' των δανειστων......... αλλα εχει το χαρακτηρα ''δυνητικης'' αναφορας ..!!

2) Ο Σόιμπλε ,η Μερκελ , ο Βεστερβελε , o Ντάισελμπλουμ, ...και ολο το κακο συναπαντημα..!!,
εχουν δηλωσει σε ολους τους τονους και τα ημιτονια..!! οτι μετα το 2014 οι δοσεις για την Ελλαδα τελος ..!!, και βγαλτε τα περα μονοι σας ..''εμεις θελουμε τα λεφτα μας'' ...!!!
Αυτη ειναι η επισημη θεση των δανειστων (τουλαχιστον μεχρι τωρα)...!!!!
Γι' αυτο και η προσφατη ''κοντρα'' με το εσωτερικό έγγραφο που ''διερρευσε'' μεσω Σπιγκελ και που εκπόνησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας.

3) Επομενως οσοι αναλωνουν τον πολυτιμο χρονο τους ως ''κυνηγοι κεφαλων'' Συριζαιων..!!! .....ας προσπαθησουν ( αν τους περισσευει λιγος χρονος) να δουν πως θα εμποδισουμε ολοι μαζι ..!!!, τον κο Σαμαρα και τον κο Βενιζελο να μας φορεσουν απο του χρονου (ειτε με , ειτε χωρις νεα δανειακη συμβαση..!! ) ξανα το ''φεσι'' ως τον αστραγαλο...!!!
Παράθεση
 
 
-1 #45 Μαρινης Βασιλης 12-08-2013 09:13
Παραθέτοντας Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ:
Το να λέει κάποιος ''χαρακτηρίζω απόψεις και όχι πρόσωπα'' ,
ενώ ο ίδιος έχει κάνει εδώ και μήνες χυδαίες προσωπικές επιθέσεις,έξω από κάθε πολιτική διαφωνία, σε καμιά ντουζίνα συντρόφους....Σε ποιους...???

( τωρα αρχισαμε και τo ''φακελωμα'' ....??)
Παράθεση
 
 
+2 #44 Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ 11-08-2013 22:41
Και ύστερα απ'όλα αυτά,υπάρχει εδώ μέσα,σε αριστερό σάιτ,
σχόλιο που καλλιεργεί...ελπίδες,αν έχετε το διάολό σας,από μια μελέτη του... Ινστιτούτου Μπρούγκελ!!

Ελπίδες ότι...ο ESM θα ισχυροποιηθεί ΑΚΟΜΑ περισσότερο και θα αναβαθμιστεί γρήγορα σε...EMF το οποίο θα ''κοινωνικοποιήσε ι'' τα τραπεζικά χρέη ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ κατά το Κυπριακό υπόδειγμα!!

Ε, κάτι τέτοια...Δραγασάκεια δεν τα κατανοεί η Αριστερά στην υπόλοιπη Ευρώπη και τα θεωρεί ΥΠΟΤΑΓΗ στο μονεταρισμό και στο νεοφιλελευθερισ μό!

ΜΟΝΟ στην Ελλάδα,μια χούφτα Προεδρικοί τα θεωρεί...
φιλολαϊκές προτάσεις!

Γι'αυτό υπάρχει αυτό το τεράστιο χάσμα μεταξύ των όσων συζητά η Αριστερά στην Ευρώπη και των όσων διαβάζετε εδώ απ'τους υπερασπιστές των Προεδρικών.
Παράθεση
 
 
+3 #43 Υπάρχει καλύτερη ΕΚΤ 11-08-2013 22:09
Νέα απάντηση στο παραμύθι ότι ''του χρόνου τελειώνουν τα Μνημόνια''.

Η έκθεση της Μπούντεσμπανκ για το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ λέει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις,
το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014 ''θα συμφωνήσουν για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα''.

Ασκεί μάλιστα ΚΡΙΤΙΚΗ στην έγκριση τον περασμένο μήνα της δόσης των 5,8 δισ.! Τη χαρακτηρίζει ''πολιτικά υποκινούμενη''!

''Πολιτικά υποκινούμενη''... ποια; Η αποικιοκρατική δόση του περασμένου μήνα! Φανταστείτε τί συμβαίνει.

Οι συνθήκες ΑΛΛΑΖΟΥΝ.Όμως αλλάζουν προς το χειρότερο.
Και μερικοί κάνουν ότι δεν το βλέπουν.

Αυτό που έρχεται μετά τις γερμανικές εκλογές,το προαναγγέλλει η έκθεση της Μπούντεσμπανκ.

Νέες δόσεις με ΑΚΟΜΑ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟΥΣ όρους.

Όσο το ελληνικό κράτος συνεχίζει να πληρώνει ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ (όχι τόκους, το τονίζω. ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ), οι νέες δόσεις και τα νέα ΜΝΗΜΟΝΙΑ είναι μονόδρομος.

80 δισ. μέχρι το 2016 είναι τα ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ.

Απλή αριθμητική,απ'την οποία κανένας δεν ξεφεύγει.

Οι ''έντιμοι συμβιβασμοί'' και τα ''μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων'' είναι η τακτική να χρυσώνεις το χάπι για τα νέα Μνημόνια που θα υπογράψεις.

Αυτόν το ρόλο ετοιμάζεται να παίξει η Προεδρική ομάδα στην κυβέρνηση.

Να υπογράψει έναν ''έντιμο συμβιβασμό'' με ''μορατόριουμ στους τόκους'',να τον παρουσιάσει σα ''νίκη'' στο λαό,ενώ την ίδια ώρα θα πάρει νέα δάνεια για να πληρώσει τα ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ,
υπογράφοντας νέα Μνημόνια τα οποία και θα βαφτίσει ''παραγωγική ανασυγκρότηση''.

Δεν περνάνε τέτοιοι εμπαιγμοί.

Ούτε είναι εποχή για Δραγασάκηδες.

Πολύ περισσότερο δεν είναι εποχή για τα εξαπτέρυγά τους.

Οι εποχές είναι σκληρές και ξεβρακώνονται όλοι γρήγορα.

Υποχρεωτικά.Πολύ πριν γίνουν κυβέρνηση.
Παράθεση
 
 
+4 #42 Στάθης 07-08-2013 10:37
[quote name="Μαρινης Βασιλης"][quote name="Στάθης"][quote name="Μαρινης Βασιλης"][quote name="Στάθης"]...2)

Θα σου απαντουσα ( στο δια ταυτα που λες..!!) αν εγραφες κατι καινουργιο και ουσιαστικο στα σχολια μου αντι για γενικολογους αφορισμους που δεν συγκροτουν ''επιχειρημα'' για να αντιπαρατεθω.
Διαβασε πιο προσεκτικα τα σχολια #16, 23,24,25 ..και αν εχεις να σχολιασεις κατι ουσιαστικο τα ξαναλεμε...!!!

Κι όμως τα σχόλιά σου διάβασα και απάντησα. Τώρα το να έχεις διαφορετική προσέγγιση είναι άλλο πράγμα.
Ας κρίνουν οι συνγράφοντες και οι επισκέπτες του του site.
Παράθεση
 
 
0 #41 IVenrique 07-08-2013 01:17
Συντροφε Βασιλη,εδω προκυπτουν μια σειρα απο ερωτηματα.Που ηταν αυτο το Ινστιτουτο Bruegel ολα αυτα τα χρονια?Γιατι και με ποια λογικη μιλαει για ''αρχικη αξιολογηση''?Ειναι μηπως'' νωρις'' για ασφαλη συμπερασματα?Ρητορικο το ερωτημα.Ειναι ''μαλλον'' η σιγουρα αποτυχημενο το προγραμμα?[ως προς τους διακηρυγμενους στοχους ασφαλως]. Τι σημαινει οτι η ΕΚΤ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ?Τωρα το θυμηθηκαν?Και στην κριση της Κυπρου γιατι ηπιαν το αμιλητο νερο?Κι αν φυγει η ΕΚΤ απο την τροικα και παραμεινει το ΔΝΤ και η ΕΕ,θ'αλλαξει κατι?Κι αν δεχτουμε οτι ο ESM οδευει προς καταργηση,με τον EFSF τι θα γινει?Πως ειναι δυνατο να εχει κανεις-και μαλιστα αριστερος-εμπιστοσυνη σε τετοιου ειδους ''δεξαμενες σκεψης'',ενω δεν ειναι γνωστες γι'αυτες οι πηγες χρηματοδοτησης?Ειναι αυτα τα think tanks πιο κοντα στην κοινωνια των πολιτων η μηπως σε σκοτεινα κεντρα εξουσιας?
Παράθεση
 
 
-5 #40 Μαρινης Βασιλης 06-08-2013 19:31
(Mερος Β)

Όλα αυτά και αλλα πολλα συνθετουν ένα ριζοσπαστικο ανορθωτικό σχέδιο το οποίο έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές στον ελληνικό λαό ως ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ και ΟΧΙ ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστες.
Ειναι η ''κοκκινη γραμμη'', το ''ανυπερβλητο οριο'' για μια κυβερνηση που θελει να λεγετε Αριστερη...!!!

Εκείνο που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι το πλαίσιο και οι όροι εντός του οποίου θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα.
Δηλαδή τι κάνουμε με το χρέος, τι κάνουμε με τη δανειακή σύμβαση, υπό ποιες συνθήκες, θα έχουμε κάποια χρηματοδότηση αναπτυξιακή....... ή πρέπει να πούμε ότι δεν περιμένουμε τίποτα για να δούμε τι θα κάνουμε...!!!

Εαν δλδ, η ΕΕ δεν μπορει ή δεν θελει να καλύψει ολο αυτο το πλαισιο θα εξετασουμε αλλες λυσεις και εκτος ευρωζωνης.

Με απλα λογια μπορει να υπαρξει :
- ενας προσωρινος ''συμβιβασμος'' με μορατοριουμ αποπληρωμης και επαναδιαπραγματ ευση ,
- ενα απευθειας ''συνεναιτικο διαζυγιο'' ,
ή
- ενα ''διαζυγιο με αντιδικια'' και οριστικη ρηξη ...!!!
Παράθεση
 
 
-3 #39 Μαρινης Βασιλης 06-08-2013 19:30
(Mερος Α)

Στη σημερινη συγκυρία της κρίσης πρώτο μέλημα της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι άλλο από την οργάνωση της άμυνας των δυνάμεων της εργασίας.
Απαραίτητο βήμα γι’ αυτό είναι η αποδόμηση της κυρίαρχης προπαγάνδας σχετικά με την κρίση, τα αίτιά της και την αναγκαιότητα των κυβερνητικών μέτρων.
Είναι σημαντικό να δειχθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία καθολικά αποδεκτή μεθοδολογία για την έξοδο από την κρίση («για το καλό της χώρας»). Κάθε πρόταση φέρει μαζί της μια συγκεκριμένη ταξική οπτική και μεροληψία.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν δύο κατευθυντήριοι άξονες εξόδου από την κρίση. Η έξοδος σε βάρος της κερδοφορίας και των προνομίων του κεφαλαίου και η έξοδος σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του κόσμου της δουλειάς.

Αυτό σημαίνει ότι έχει τεράστια πολιτική σημασία η σειρά των στόχων:
Αρα, ξεκινάμε :
Aπό τα ζητήματα προστασίας της εργασίας, αναδιανομής του εισοδήματος και κοινωνικού ελέγχου σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας – όπως το τραπεζικό σύστημα, η υγεία και η εκπαίδευση,στρα τηγικοι τομεις της οικονομιας...κλπ.
Με συγκεκριμένα μέτρα , όπως αύξηση των φορολογικών συντελεστών του κεφαλαίου στο 45% των κερδών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας, μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 50%, περιουσιολογιο αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης για την ενίσχυση των κοινωνικών λειτουργιών, τη διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο.... κλπ. ..........(συνεχιζεται)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Ημερολόγιο

---000_ekdilosipleistiriasmoithesniki

****************************

---000_toliosxania

****************************

---000_ekdilosiperisteri

****************************

---000_Sakellaropoulos_Beloyannis

***********************

---000_Stathis_Antifasistika

*******************

---000_pirogapagkpolem

Στρατής Γατελούζος

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε,. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

ΣΤΟ BLUE SKY ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ - 20/1/2016

*****************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ART CHANNEL & ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΡΤΗΡΙΑ» ΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΣ ΣΑΒΒΟΡΓΙΝΑΚΗ – 6/9/2016

*******************************************

Ο ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ", ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ "VMEDIA"

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ MeNeL@o (25/5/2016)

*******************************************

Ο ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΥ

"KONTRA 24(KONTRA CHANNEL) 22/06/2016

ΓΙΑ BREXITΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΑ.Ε

********************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ VORTAL.TV ΚΑΙ ΣΤΟΝ Κ. ΚΟΥΡΟ ΣΤΙΣ 28/6/2016

*****************

Ο ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗ «ΓΙΑΦΚΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΑΤΟ (ALPHA 9,89 FM, 04/07/16)

*****************


---000logo_gia_ISKRA

******************

---000_Travlos-Tzanetatos_vivlio

************

---000_eg_Althusser____cover

************

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

 ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

---------------------------------------------------------000000000000000000000000alogo

************************************************************

10841463_874492109250962_1737608452_n

E-mail ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

iskranews@gmail.com

*************************

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ
ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΤΙΣ 3:00 Μ.Μ.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ
ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

*************************

ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΑΤΑ" ΤΗΣ Iskra

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


*************************

---000_ekdilosithermansi

8888888***************

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
ΣΤΟ ΚΟΝΤΡΑ CHANNEL ΣΤΙΣ 22/11/16
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ”
 


*************************

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑ.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚH

   


********************************

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

           (23/11/16)

*******************************************

Ο ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ» (EXTRA CHANNEL, 7/11/2016)

ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε

   

*******************************************

Ο ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ” ΤΟΥ ΑΝΤ1 ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΣΤΙΣ 25/11/2016


*******************************************

ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΕ MOSCOVICI

“ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ”  

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ν.ΧΟΥΝΤΗ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

   

*******************************************

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΗΣ ΛΑ.Ε.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ 

         

******************************************

Παλαιότερα videos

********************

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΧΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 

Cretetv - 8/6/16

********************

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ:''ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΚΛΑΒΙΑ!''

**********************

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 14, ΣΤΟΑ ΦΕΞΗ, 8ος ΟΡΟΦΟΣ 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 210-3800067, FAX: 210-3800015

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ:
e-mail organotiko.laikienotita@gmail.com 

ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ :
e-mail grafeiotypou@laiki-enotita.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΝΑΤΙΑΣ 75, 4ος ΟΡΟΦΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - FAX: 2310-271321

********************************************************

 ΦΑΚΕΛΟΣ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)

------------------------------------------------------00000000000000000aaaaaaaaaeikona


ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)


******************************************************************************************

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ (εφημερίδα "ΠΡΙΝ" - 28/10/12)

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ"


*****************************************************************************

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΥΣ:
9 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟ
(22/9/2014)

(Κλικ στην εικόνα)

*****************************************************************************

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚΑ
"Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

*****************************************************************************************************

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ

***********************************************************************************************


Συνέντευξη του Γ. Τόλιου στο ρ/σ “Παραπολιτικά” και το Ν. Ευαγγελάτο για το χρέος, την ευρωζώνη και την εναλλακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (25/9/14)